Ett spel bortom folklig förankring

Maktspelet på Östersjön mellan Nato och Ryssland, vilket DN beskriver, har pågått länge. Det började lite smått, men påskhelgen förra året lärde oss att Sverige inte på något sätt har en diskret roll i sammanhanget. För oss som levt i globaliseringens tidevarv utan en särskild medvetenhet om försvars- och säkerhetsfrågor är maktspelet ett spel i sig bortom folklig förankring.

Istället handlar det mer om intressen inom försvars- och säkerhetsindustrin som syns och märks på aktiemarknaden. I princip är det vissa delar av tunga industrin och elektronik samt atomenergin på ett hörn. Sedan smälter diplomatin och underrättelsetjänsten ihop med regeringen på statlig nivå.


Försvarsfrågans betydelse i valet 2014 har olika betydelse. För moderaterna är den stigande populariteten för miljöpartiet ett hot. Men, för den som följt försvarsdebatten är det bristen på folkförankring som efterfrågas av försvaret. Disciplin är på modet, där behovet är stort bland dagens unga män.

DISCIPLIN
Journalisten Thomas Petersson har i DN skildrat en skola i kaos. Väl skriven artikel men någon lösning på problemet beskrivs inte. Istället hakar den sig fast vid föreställningen av vår auktoritetstro att det är regeringens ansvar. Regeringen, närmare bestämt utbildningsminister Jan Björklund. Istället sår DN:s granskning tvivel.

Återigen är det bristen på disciplin som gör sig gällande: ”– Jag tog det ganska oseriöst. Varför ska just jag behöva göra ett prov helt i onödan? Den enda belöningen vi fick var en pizza, säger Hanna, som fick MVG i matematik, men hade fel på varannan fråga i Pisa-provet”, skriver DN.

OBEKVÄMA REGERINGSBESLUT
Ökade oroligheter kan naturligtvis stärka moderaterna som kan framställa miljöpartiet som ett odugligt parti som inte förmår klara en regeringsnivå där det gäller att fatta obekväma och impopulära beslut. Ändå är Alliansens svek mot försvaret kanske den största genom tiderna, eftersom det är av tradition försvarsvännernas ideologiska hemvist. Kanske är ÖB:s sjukskrivning den tydligaste symbolen.

FRIKTIONER
Nu har socialdemokraterna en betydligt bättre vana av regeringsfrågan. Det har gått åtta år sedan de styrde Sverige och redan under Göran Perssons tid svängde Sverige åt USA och Nato. Det blev betydligt lättare när president Barack Obama kom till makten i slutet av 2009. Det var när Edward Snowden avslöjade USA:s nätövervakning som Sveriges roll blev tydlig genom FRA, som i grunden är en civil myndighet som står under försvarsdepartementet.

Hur försvarspolitiken kommer att se ut under socialdemokraterna är en stor fråga. Alliansfriheten har under moderaternas tid blivit något som styrs av regeringen från situation till situation utifrån vad som är bäst PR och generar störst vinst för moderaterna – vilket är att låta vinsten gå till olika företag istället. Det har skapat friktioner i försvarsledningen som tvingas vara bakbundna i diskussioner om resurser.

Frågan är hur försvaret kan bidra till minska arbetslösheten. Att behovet av disciplin är stort i det civila samhället är uppenbart.

FAS 3, sysselsättningsfasen, har fått mycket skäll av socialdemokraterna och nu faller tidigare arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin och finansminister Anders Borg in i kritiken. Intrycket är att Borg vill marginalisera frågan utifrån sin position av makt medan Littorin vill rädda sitt eget skinn från kritikerna.

Det verkar vara som Alliansens bästa tid är över. Arbetslösheten har de inte lyckats råda bot på. Inte heller skolan. Inte heller försvaret. Däremot har ägarna till villor och bostadsrätter sluppit flytta in i hyddor och fondägarna har fått extra summor att röra sig med. Struntsummor i jämförelse med de största vinnarna som är är bankerna och privata bolag som sitter i knät på regeringen.

De har i sin tur inte tagit sitt samhällsansvar att minska arbetslösheten, vilket gör att regeringen tvingas välja sina ord extra noggrant när de uttalar sig. Istället belönar aktieägarna bolag som skär ner på kostnader och väljer billigare arbetskraft från forna öststater som saknar våra levnadsvillkor.