När höstlöven byter sina färger

Talmannen Per Westerberg hade sin enformigaste sista dag på jobbet i måndags. Han upprepade ”blankt” hundratals (344) gånger och fick det hela att likna en utdragen händelsefattig fotbollsmatch där Björn Söder skenbart (52) blev snuvad på vice talmansposten. Talmansuppvisningen var i förhand avgjord, eftersom alla partier formellt tagit avstånd från SD:s politik. Tre ledamöter gick dock vilse och röstade för Björn Söder. Det blev enkel matematik.

Just att lägga ner rösterna blev ett tydligt nej till rasism, men inte mycket mer blev det eftersom det formellt inte går att ruska om lagarna då de representerar folkets vilja. Björn Söder blev vice talman. Ja, i Sverige utgår all makt från folket och riksdagen är dess högsta instans.

Men, debatten fortsätter på sitt sätt. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca text på tröjan under omröstningen väcker gamla som nya reaktioner. Fd statsminister Göran Persson förordar hårdare tag mot politiska trycksaker i riksdag. Veronica Palm tror inte Dinamarca bryter mot några regler eftersom själv har ett fredsmärke på sig.

Nu var det vänsterpartisten Hans Linde som föreslog omröstningen. Talman Per Westerberg kunde sagt till Linde att reglerna inte tillåter en omröstning av posten. Westerberg kunde också sagt till Dinamarca att budskap på tröjor inte är tillåtet, men han valde istället att protestera själv.

Nu får vi inte glömma bort att Fredrik Reinfeldts triangulering är slut på fredag. Då tar Stefan Löfven formellt över rollen som statsminister.

Reinfeldt regerade genom att ställa svaga grupper i samhället mot varandra, då främst arbetslösa och flyktingar och därmed orsaka missnöjda väljare.

Reinfeldts ambition var god då han ville skapa incitament, men istället grodde ett farligt missnöje vilket han blundade för.

Efter riksdagsvalet 2014 fick SD 12,86 procent vilket motsvarar 49 platser i riksdagen.

Det är inte svårt att se logiken. Moraliskt är det fel att regera genom att ställa en svag grupp (arbetslösa, sjuka och utförsäkrade) mot en annan svagare (flyktingar, asylsökande) och utsatt grupp.

Usch, vad som verkligen saknas i Sverige är solidaritet.

Då missnöjet har ökat är det logiskt att höja ersättningen av lönen till 80 procent. Det är också viktigt att höja taket 18 700 kronor till 25 000 kronor. Det skulle minska missnöjet.

Även fler löften infrias: ”Sjukförsäkringen ska hjälpa människor tillbaka till arbete och egen försörjning. Rätten till rehabilitering måste stärkas. Taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre tidsgränsen i sjukpenningen tas bort. Övriga tidsgränser ses över. Rehabiliteringen stärks. Skyddet vid sjukdom för studerande först.”

Ja, solidariteten på arbetsmarknaden är på väg tillbaka till Sverige. Även jämställdheten behöver ta plats, då de flesta styrelser i privata näringslivet uteslutande har män. Det är ju dit Reinfeldt & CO skickat de mesta pengarna. För att göra vad?

Hoppas, hoppas, hoppas att svenska folket inte går med på att luras av konfliktfri triangulerad rosa propaganda där väljarna luras till att tro en sak, men där logiken oftast är tom, utopisk och oftast det direkt motsatta. Fler skattesänkningar och mycket pengar till bankerna osv.