En signal som återskapar hopp

Det var i fredags förra veckan den nya rödgröna regeringen tillträdde. Knappt tre dagar, beroende på hur man räknar. Frågorna, synpunkterna, åsikterna och snackisarna har haglat. Det är åtta år sedan socialdemokraterna styrde och de har parkerat sig i mitten där kampen om väljarna är som störst.

Trots att Ryssland och IS hamnade först i regeringsförklaringen var välkomnandet från USA och Israel smått kluvet, vilket jag skrev om igår. Utrikesminister Margot Wallström sa att USA inte kan diktera svenska riktlinjer och är beredd att förklara motiven bakom erkännandet.


Till SR säger hon om tvåstatslösningen:

Risken är snarare att det är för sent. Därför att just nu pågår inte några förhandlingar, det är ett mycket allvarligt läge sedan Gazakriget. Jag tror att det här kan vara en signal som faktiskt kan återskapa lite hopp.

Hoppet består i att palestinierna får en egen stat de kan kontrollera, vilket innebär att lämnar sin nuvarande våldsideologi och börjar ta ansvar utifrån en nationell idé om självständighet och självbestämmande. Ett erkännande kan vara moroten för att lämna våldsideologin.

Det finns inga stora förhoppningar om att erkännandet kan fungera för att dämpa våldsideologin, men det kan vara värt att försöka efter att israelerna bombat sönder Hamas tunnelsystem.

Hitintills har USA lyckats skapa en balanserad relation med Iran, vilket president Obama kan räkna som en fjäder i hatten. Även gentemot Iran och Hizbollah har Hamas blivit mer isolerat. Likaså gentemot Egypten som är livrädda för att extremistiska våldsbejakande sunniter ska ta kontroll över landet efter arabiska våren.

Hur EU agerat vet vi väl.

Men, nu handlar det inte om att erkänna Hamas, utan att försöka bryta ett dödläge. Frågan är om palestinska folket vill ha en egen stat i utbyte mot en våldsideologi som uppenbarligen inte fungerar.

I Storbritannien har David Cameron vågat ta riskfyllda steg i folkomröstningen om Skottlands självständighet.

Helt omöjligt är inte försöket även om det är långsökt.