Inte bara ekonomiska värden

New York Times översvämmar av både artiklar och dokument om den vita polisen Darren Wilson som sköt ihjäl Michael Brown en obeväpnad svart tonåring. Det kan vara värt att reflektera över annat än ekonomiska värderingar som förmedlas i vårt globala tid.

Det jag reagerade mest över i mitt analytiska sinne är den omfattande dokumentation som möjliggör att bilda en egen uppfattning av förhören med Darren Wilson.

Den svenska debatten har ibland liknande tongångar som gränsar till värdet av en människa. Situationen med tiggande romer som sätter fingret på ett europeiskt problem som Sverige är en del av.

Faktum är att det inte går att göra åtskillnad på människovärdet. Det är ett konstant värde. Däremot kan människosynen delad in i grader mellan ond och god. Det var något jag lärde mig när jag läste politisk teori i statsvetenskap.

Men helt klart är att värdet av en människa är det finaste som finns och går att uppleva här i livet. Det är min personliga erfarenhet. Dödsskjutningen i Ferguson i St.Louis handlar om just detta.

Frågan som väcker protester handlar om:
Vad hade hänt om en vit polis skjutit en vit obeväpnad tonåring? Hade domen varit friande då?

Den omfattande dokumentation i stil med Fyodor Dostoyevsky är en verklighet som inte talar för de svarta i USA. Skriftens språk är de vitas.

Tidigare har USA visat att de kan försvara att alla människor är lika mycket värda oavsett hudfärg eller religiös livsåskådning. Men när en vit polis skjuter en svart obeväpnad tonåring så blossar debatten upp igen.

Här hemma är det mest SD-representanter som raljerar över muslimer. USA valde en president med muslimskt klingande namn.

De mer modesta här hemma menar att vi ska börja granska volymerna för att anpassa vår flyktingmottagning till vad vi klarar av och behöver. Det vi klarar av handlar om ekonomi och det vi behöver handlar också om ekonomi.

Frågan är om det här är en reaktion mot all de vägar vi byggt ut. Hur globalismens värden pressar tillbaka de lokala värdena till en historiskt tyst överenskommen tradition.

Liknande reaktioner finns hos ISIS och tidigare al-Qaida där den historiska hemlängtan är avgörande. Då tillbaka till ett feodalsamhälle eller kommunistisk organisation.

Hitintills är det SD som diskuterar flyktingpolitiken och har fått 12,86 procent av rösterna. SD fick hela 461 568 fler röster i valet 2014 och moderaterna förlorade 338 249. Dessa siffror påverkar även moderaterna att börja orientera sig.

Tidigare inför 2010 års val hade Fredrik Reinfeldt identifierat dem som rörliga och lockade med ”det nya arbetarpartiet”. Socialdemokraterna fick då se att de väljare som tidigare tillhörde dem lämnade. ”Förnyelse” var då nyckelordet.

Hur det gick vet vi.