Kommer blockpolitiken försvara demokratin?

Imorgon är en spännande politisk dag då vi får svar på många frågor. En riktig politisk rysare. I Sverige. Främst om regeringen sitter kvar utifrån nuvarande blocksystem eller om SD väljer att rösta bort regeringen.

Statsminister Stefan Löfven har gett en intervju i DN. Han utesluter att sitta kvar och administrera alliansens budget som får stöd av SD.

Imorgon börjar debatten som kommer vara intressant att följa. Spekulationerna har varit många och utgår från kritiken som främst riktar sig mot MP som är nya i regeringsställning och även bristande erfarenhet av statsmannamässighet hos Stefan Löfven.

Det senare har löst sig med resor till bland annat USA. Det är en inrikespolitiskt intresserad Stefan Löfven som visar med sitt fokus vad som är viktigt i politiken: Skolan och jobben.

Om nuvarande blockpolitik ska bestå behöver alliansens partier samarbeta med de rödgröna för att minska inflytandet från SD. Kör alliansen i vanlig takt i förlorande blockpolitisk ställning med stöd från SD så har vi en ny parlamentarisk situation. En brunblå koalition.

Det säger sig självt att lagt kort ligger. Moderaterna har inget regeringsalternativ efter Reinfeldts deklarerade avgång i maj 2015 och alliansen är trött efter åtta års regeringsslit. Men de lurpassar för att pressa Löfvens regering i klassisk maktkamp.

Frågan är hur SD agerar. Om de tänker stödja de rödgröna eller alliansen. Ett alternativ är att de lägger ner sina röster eller röstar på sitt eget förslag. Idag sänder SVT sänder klockan 15.55 från SD:s presskonferens.

Å andra sidan. Ett nyval skulle tvinga alliansen mer ut kurs än tidigare. Opinionsundersökningen från SvD/Sifo ger alliansen vatten på kvarn.

Det tyngre SCB:s novembermätning säger att ”ett riksdagsval i november skulle ge regeringspartierna (S+MP) 39,4 procent av rösterna. Allianspartierna (C+FP+M+KD) skulle få 39,2 procent, Sverigedemokraterna 12,4 procent, Vänsterpartiet 5,7 procent och övriga partier 3,2 procent av rösterna.”

Ja, däremot är det intressant att följa hur blockpolitiken gemensamt kommer att försvara demokratin. Om SD med hjälp av alliansen skulle fälla regeringen är skadan svåröverskådlig för lång framtid.