Förhandlingarna i media – en risk eller möjlighet

Screen Shot 2014-12-09 at 7.02.52 PM
Idag skriver Alliansen på DN Debatt och rättfärdigar sig själva. De tar sig för pannan om vad som har hänt och iklär sig rollen att vara den statsbärande demokratins försvarare. Då efter att statsminister Stefan Löfven talat ut i Agenda.

I politikens konfliktfyllda miljö räcker ibland inte de mänskliga begreppen. Möten i slutna obevakade rum ger möjlighet till olika beskrivningar om vad som hände. Ytterst är konflikterna en avspegling av något. Kanske ville dem det här, eller det här, eller det här, är känslan efteråt.


Efter att statsminister Stefan Löfven avslöjade i Agenda att han hade planer att ge både folkpartiet och centern ministerposter förändrades snabbt tonen från Alliansen. Istället för att nappa på träffa Löfven i en uppgörelse bakom stängda dörrar väljer Alliansen att öppna förhandlingarna i media.

Det var länge sedan. Uppenbart fungerade inte slutna förhandlingar med Löfven om Alliansen inte får det på sitt sätt. Därför förhandlas det inför alla.

Nu vill Alliansen göra upp om reglerna. Regelverket som det brukar sägas i vardagligt politiskt tal. Erbjuda lösningar på regeringsbildning och budgetomröstning.

Men ingen uppgörelse innan om regeringsfrågan idag. Det är svaret till Stefan Löfven som väntar på svar.

Screen Shot 2014-12-09 at 7.10.29 PM
Vad var det som hände nyligen? En hämnd för tidigare brott mot praxis? I sådana fall var det i dubbelbestraffningens exemplariska anda som tvingade Stefan Löfven att välja nyval enligt regeringsformens kapitel 3 § 11. Är det ingen som frågar vad det kostar att fördröja en regering som styr riket? Det måste väl vara mer än 4 miljoner som gäller för Förbifart Stockholm.

Att Alliansen agerar snurrigt och paradoxalt kan bero på att de trots allt är besvikna över valresultatet. Att tvärt säga nej är dödsstöten för demokratin och strax komma efteråt med öppna famnen får en att tvivla på sitt omdöme. Såg jag verkligen rätt?

Det gjorde vi. Det är lugnt.

Det kändes inte rätt att publicera den här artikeln tidigare under dagen, så jag inväntade. Under dagen presenterade moderaterna sin nya partiledare, tillika Alliansens ledare, Anna Kinberg Batra. Det är Alliansens nya sätt.

Vi vet att det redan innebär nyval. Själv har jag tidigare tyckt att det är viktigt att statsministern avgår innan valet, men nu får Fredrik Reinfeldts moderater möjlighet att ge Anna Kinberg Batra en chans hon skulle fått tidigare.

Men, vi bär med oss att förhandlingarna i media verkar vara mindre riskfyllda. Det är nog ingen nyhet det saknas tillit i politiken.