Gott om ekonomiska orättvisor, men alla lyckas inte

Screen Shot 2014-12-11 at 8.39.25 AMVi behöver gå tillbaka till 1920-talets minoritetsregeringar för att hitta svaren på dagens svaga förslag till regeringsbildning. Första världskriget hade passerat, kommunismen hade tagit makten i Sovjetunionen, det rådde ekonomiska tuffa tider och människor sökte efter olika politiska svar på samhällsproblemen.

I Sverige formulerade Per-Albin Hansson folkhemstanken. Tyskland, som var dåtidens svenska förebild, som Sverige såg upp till och anpassade sig efter, valde en annan väg och kom senare under 1940-talet att skada Europa för oöverskådlig tid framöver.


Folkhemstanken tog direkt tag i fattigdomen i Sverige. Det fanns ingen pension då och de äldre var förpassade till fattigstugorna och dog vid 60 års ålder. Arbetsgivare kunde bestämma obegränsat över arbetare och skippa turordningsregler, men facket gav inte upp kampen mot bättre arbetsvillkor.

Idag ger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ett råd till statsminister Stefan Löfven att inte ingå en valpakt med miljöpartister.

Ja, det gäller klimatperspektivet i aktuella frågor som kärnkraftavveckling. I Studsvik sägs 17 personer upp från jobbet. En tragedi för varje drabbad.

Bromma flygplats ska läggas ner på grund av bostadsbrist och det redan fördröjda Förbifart Stockholm ska ytterligare fördröjas på grund av bristande klimatanalys.

Hur reagerar då väljarna?

I en undersökning från nya Aftonbladet/Sverige tycker minskar miljöpartiet till 5,8 (-1,4) procent. Vänstern likaså till 4,2 (-2,0). Endast socialdemokraterna ökar bland de rödgröna till 31,0 (+1,2) procent. Tillsammans 41,1.

Alliansen har ökat och ligger nu på 43,4 (+2,8) procent. Främst är det moderaterna med hjälp av partiledarvalet till Anna Kinberg Batra som ökar till 26,9 (+2,4) procent. Centerns Annie Lööf som varit den hårdaste s-kritikern ökar med 1,1 procentenheter till 7,4 procent.

SD ökar till 14,0 (+2,0) procent. De stärker sin makt.

Det innebär att det parlamentariska dödläget fortsätter gälla. Patt i schacktermer.

Ett samarbete mellan socialdemokraterna och moderaterna är uppe för diskussion. Fungerar på kommunal nivå på vissa orter, men har aldrig varit aktuellt mer än under samlingsregeringen under andra världskriget.

Att låta marknaden styra är Alliansens melodi med en handlingsförlamad regering vars enda uppgift är att stärka medelklassens plånböcker. Extra av allt till dem.

Socialdemokraterna som idag närmar sig folkhemstanken och ser bristerna och luckorna i samhället kan inte ställa sig helt bakom ett marknadsstyrt samhälle. Krav på amortering är viktigt. Annars kan villaägare betala en bråkdel av räntorna utan att bry sig om att amortera.

Exempelvis en villaägare betalat 25,000 på ett år i ränta för en villa för 3 miljoner kronor. En hyresgäst betalar den summan på några månader. Sedan säljer villaägaren huset för 4,8 miljoner och gör ytterligare en vinst och kan även kosta på sig att betala räntan för reavinstskatten. Det är mindre än hälften av räntan som CSN tar ut från studerande som tagit lån. Vinsten på 600 000 ger möjlighet att avancera.

Så det finns gott om ekonomiska orättvisor att hantera, men alla lyckas inte.

Det finns gott om fina bilar på Blocket som avslöjar vart drömmen om en oberoende och avancerad privatekonomi kraschlandar.

Annons