Sverige behöver fungera för alla

Screen Shot 2014-12-16 at 7.52.31 PMTV4/Novus senaste mätning är en rejäl tankeställare. SD ökar till 16 (+3,4) procent och S till 32 (+3,2) i december från november. Alliansen får 38,5 (-3,6) och KD hamnar strax utanför riksdagsspärren. De rödgröna får 43,3 (+0,5), vilket innebär en oförändrad parlamentarisk situation till idag. 

Som det ser ut nu styr socialdemokraterna i regeringen utifrån premissen att det största blocket ska styra.  Samtidigt får regeringen mindre makt, då budgeten numera betas av riksdagen. SD:s väljare får heller inte utdelning för sina önskemål om minskad invandring, då frågan om migration numera delas mellan de rödgröna och alliansen.


Screen Shot 2014-12-16 at 8.31.26 PM
I riksdagen har utgiftsområde 8, migration, betats av. Totalt rör det sig om 17,5 miljarder, vilket låter rimligare än Fredrik Reinfeldts tidigare ekonomiska farhågorna att ”vi kommer inte ha råd med så mycket annat”. I riksdagen är samsynen i närmaste total, förutom att vänstern lägger ner sina röster och SD som röstar emot.

Även om SD ökar med 3 procentenheter i valet 2015 kommer den demokratiska viljan inte att släppa migrationen fritt. Sedan att talmannen Björn Söder (SD) uttalar sig i en nationalistiskt språkdräkt som för tankarna tillbaka till 1930-talet väcker naturligtvis ont blod.

Att fler röstar på SD tror jag handlar om att fler ser att deras egna barn inte får arbeten medan Sverige tar emot fler invandrare än i övriga Europa. Det här gör inte väljarna till rasister, utan att motståndet mot nuvarande generösa invandringspolitik ökar. Facket vill heller inte att svenska arbetare ska bli utkonkurrerade av billigare arbetskraft från forna Östeuropa. Laval-domen från 2007 är ett system i systemet som inte accepteras av LO. Samtidigt tar LO tydligt avstånd från SD.

Frågan är vad en debatt om invandringspolitik kan leda till? Vad är en realistisk invandringspolitik för Sverige?

I grunden handlar det om att de redan befintliga politiska förslagen behöver bli bättre. Sverige ligger just nu efter i att minska på arbetslösheten, vilket är ett förskräckligt kvitto på att alliansens förda politik inte fungerar. Just nu är dörren stängd i riksdagen för att skapa ett bättre försäkringssystem för sjuka och arbetslösa, vilket de rödgröna gärna vill.

Det ställer krav på att jobbmarknaden behöver stärkas med fler arbeten istället – och förslagen behöver bli vassare från riksdag och regering för att Sverige ska fungera för alla.

Just nu liknar situationen med väljarna en dragkamp. Istället bör fokus ligga på hur jobben ska bli fler i Sverige.

Ref: Omni, Aftonbladet, SvD