Vardagsrummets terrorister farligast

PARISATTACKEN. Inrikesminister Anders Ygeman blir intervjuad i DN. Det är ett av de bättre reportage jag läst på länge, vilket möjligt har att göra med de genomtänkta svar Ygeman ger.

Först gäller det ha bättre kontroll över de som reser. Att gallra ut soldater från ISIS som kan tänkas begå brott här hemma i Sverige är en vansklig uppgift. Först och främst motivet som lätt blir suddigt.


Vi vet inte om ISIS-soldater som deltar i strid i Mellanöstern kommer begå attentat hemma. Vi vet däremot att när familjemedlemmar bestämmer sig för att begå terrorattentat så är de om möjligt farligast.

Terrorattentatet i Boston begicks av två bröder från Tjetjenien som använde hemmagjorda bomber mot allmänheten. Liknande familjestruktur kan vi se i Paris. Två bröder skjuter ner tecknarna på Charlie Hebdos satiriska tidning.

Även strukturen från en kärleksrelation kan användas för gisslandramat i kosherbutiken där fyra franska judar dödades.

Det är just de personer som sitter med varandra i samma vardagsrum någonstans i världen och planerar terrordåd som är farligast. De kan väva in attentatet i själva familjedynamiken.

Själv vet jag att satir är bland det svåraste vapen som går att använda. Det gäller att vara rättvis i förnedringen för att vara trovärdig. Teckningens kraft fastnar på näthinnan och formar många känslor.

Men, beroende av humör kan jag ibland skratta åt satir. Ibland blir jag arg eftersom de spelar ut gamla fördomar mot nya. Någon gång har jag publicerat teckningar även här.

Teckningar är personliga. De sårar. Träffar hjärtan. Rör om.

Men, när det kommer till friheten att såra så står den fria världen upp för den rättigheten. Igår demonstrerade 3 miljoner fransmän och sympatiserade med Je suis Charlie. Satir betyder helt enkelt är helt enkelt att slita något i stycken.

Här måste vi verkligen skilja mellan den manipulerade bilden och verkligheten. De är inte samma sak. Här är bildkritiken viktig även idag, men att använda våld mot satir är aldrig acceptabelt. Det är vidrigt, avskyvärt och tragiskt.

Även jag måste ha rätten att få använda satir – liksom du. En ensidig förståelse och sympati är livsnödvändig eftersom det skapar närhet, men motståndet samt att få slita saker i stycken skapar en nödvändig distans. Vi är alla mycket värda, men vi tycker inte alltid lika.

Ibland motiverar närhet, ibland motiverar distans, vilket jag tror är en del av livet.

Men, vi sliter inte sönder oss med bomber eller med skjutvapen. Utan med pennan.