Pappa, pappa, pappa, pappa

PERSONLIG JULKRÖNIKA. President Obama har övergett den gamla Israelvänliga politiken i ren besvikelse över att hans förhandstippade vän Hillary Clinton förlorade mot presidentvalde Donald Trump. 

För första gången på länge lägger USA inte sitt veto emot FN:s gamla bittra, galna och förljugna strid mellan israeler och palestinier. För president Benjamin Netanyahu, mer känd som höken i svensk media, blev det här beviset för hur stel relationen egentligen varit mellan Obama och Netanyahu. Ett sista illojalt hack i skivan på den annars gamla relationen som nu tar ett rejält skutt åt en mer blå Israelpolitik.

I Fox News på Youtube diskuteras president Obamas utspel med en nypa salt, medan liberala tidningen New York Times projiceras historien maximalt. I princip får president Obama många av sina älsklingsprojekt förstörda när det finns en majoritet av Grand Old Party i både representanthuset och senaten.

En liten bild av hur amerikansk demokrati fungerar är på sin plats.

Vice presidenten skulle kunna jämföras med vår talman i Sverige. Högsta domstolen med vårt lagråd i riksdagen. Visst har vi både Högsta domstol och vice statsminister, men de har ingen direkt funktion i vår konstitunella praktik.

Sedan är inte vår statsminister överbefälhavare med undantag för statsminister Löfvens resa till Saudi-Arabien som var tvunget att genomföras på ett sätt där han var höjd över varje misstanke. Överbefälhavaren skulle inte kunna göra det. 

Under Alliansens dagar lades det här på Wallenbergsfären som nu kohandlar med Sverigedemokraterna som vill ha god publicitet medan Wallenberg vill behålla makten på lång sikt som de gjort i generationer. Då kan det offras både det ena och det andra.

Tänk vad lätt Löfven beskrev skillnaden mellan demokrati och diktatur och fick Saudiarabien att göra eftergifter som skulle passa för en svensk publik. Tänk vad illa Reinfeldt skötte affären med Saudi-Arabien. Reinfeldt gjorde karaktärsmord på försvarsminister Sten Tolgfors och även Mikael Odenberg. 

Socialdemokraterna förärade Mikael Odenberg som ordförande för Karolinska institutet den 24 november i år. 

Hursomhelst så blir det mindre show och mer allvar när det kommer till politik i Sverige. Nu när alltfler konsumerar live-stream via Facebook och Youtube så söker sig makten ut i dessa kanaler. I vår demokrati handlar det mer om att inte stöta sig mot någon (om det inte handlar om att ta billiga poäng som genomskådas av alla).

Hursomhelst så behövs det en politik för de som känner sig misslyckade. Här behövs det lite kreativ analys. Jag gillar inte när etablissemanget slutar ta ansvar för dagens situation, men det är så det i paraktken fungerar. Både här i Sverige och i USA, vilket genomskådats.

Unga arga män som röstar på Sverigedemokraterna är nidbilden. Trots att flertalet kommer från LO-förbundet. Det är just det här statsminister Stefan Löfven behärskar på sina fem fingrar. Att utgå från ett underläge. 

Med ett sverigedemokraterna som växer sig mot 20 procent så känns det som ingen tar hotet på allvar, men när det börjar sprida sig till kommunerna som verkställer flyktingpolitiken så kommer nog den största smällen där. Där har S och M börjat samarbeta, vilket ytterligare förstärker bilden av etablerade vs oetablerade. 

Däremot tror jag inte Wallenberg på sikt vill ha den maktdelningen i Sverige. Som Peter Wolodarski en gång sa att makten korrumperar så borde det även gälla sverigedemokraterna.

Lite personligt också nu så bloggen inte bara blir en blek kopia av allt annat som går att finna på nätet. 

Dottern ligger och susar bredvid mig och tar sovmorgon på självaste julafton. Min separerade hustru kommer till mig på besök idag med allt vad det innebär. Tio dagar med Milla har passerat och tilliten har vuxit mycket mellan oss. 

Hon har hamnat i någon form av tidig trotsålder för att vara 22 månader. Det är nog livets utmaning att uppfostra ett barn. Men jag tycker mig finna att vi har en gemensam förståelse av varandras gränser nu, vilket är något dynamiskt. 

Så rubriken tillägnar jag min dotter. 


Det finns nog inget som kan förklara det här mer än en bild. Här är hon med sin nallebjörn, en tidig julklappspresent.

Annars var den tidiga rubriken: Varför spelar Obama sitt offer-kort? 

Jag skulle kunna göra språket lite mer galet för att fånga uppmärksamheten, men två besökare eller två miljoner spelar ingen roll på WordPress.com. Planen är just nu att flytta bloggen till en egen server då jag spetsat mina nätverkskunskaper den senaste tiden till max.

God Jul!