Man kan inte lita på någon

LÖRDAG. Få etablerade partier vill starta valkampanjen 2018 med en kick-off. En annons vädrar dock morgonluft i Dagens Nyheter: ”Nu, Alliansen, är det dags att ta makten” och vidare ”Alliansen bör bita huvudet av skammen och tåla Sverigedemokraternas stöd” med uppmaningen att ”Det bör inte vänta till nästa riksdagsval”. Annonsen representeras av en självutnämnd företagsombudsman vars viktigaste fråga är migrationen…

Tala om tragiskt.

På tal om färgsprakande kick-offer så var det Ukrainas orangea färg som inspirerade tillblivelsen av Alliansen. Den  ukrainska revolutionen slutade med förgiftningar, tortyr och annektering av Krim.  

Den arabiska våren har däremot varit färglös. Det blev en blandning av 1800-talets nationalism och 800-talets drömmar om ett stort arabiskt kalifat. Färgen slutade dock i svarta flaggor där kristna avrättas och deporteras som under Kejsar Neros tid.

Onekligen är den politiska vårluften efter en lång vintertid i riksdagen med inlåsningseffekter av alliansen som ibland får för sig att sätta käppar i hjulen i regeringens politik. Senast var regionsindelningen där centern som tidigare suttit i regeringen valde helt plötsligt att följa med strömmen istället för att se till framtidens behov. Vad hände med landsbygdens vägar som skulle bli ett enda stort företagsstråk?

Det finns fler politiska områden som blivit förlamade av Sverigedemokraternas  närvaro att vilja söndra och splittra. Från att ha stått på oetablerade männens sida bytte de helt plötsligt till de etablerade männens sida. Nu lovar en annons SD:s stöd om alliansen vågar störta regeringen. Med DN som barrikad. 

Med Sverigedemokraterna stöd kommer nog alliansen att få problem att styra. Likt med klocka som går rätt två gånger om dygnet. En klocka som alliansen frestats att använda för att kompensera besvikelsen från valförlusten 2014, men kan bli en riktig dyr soppa som är värre än en röra.

De flesta mätningar visar nämligen att nuvarande parlamentariska situation kommer att bestå. Riksdagspartier kommer i detalj nagelfara regeringens politik och så splittring, vilket egentligen innebär att det egna partiets starkast kritiker kammas medhårs med hjälp av SD. 

Det andas också demokratisk tragik.

Fyra år till i samma bunker kommer troligtvis slita på nerverna och öka inflyttningen till Gnesta som delar bronsplaceringen i sjukskrivningar. 

Den samhälleliga trend som tidigare var optimistisk med må-bra-kultur har vänt till fördel för kritisk eftertänksamhet och källkritik. Förhoppningsvis.

Från Folk och försvars årliga konferens varnar Gunnar Karlsson, C Must, om att när man inte kan lita på någon så blir situationen osäker, och när situationen blir osäker så blir man en svagare aktör. Det är syftet med påverkansarbetet. 

Nu KD:s Ebba Busch får kritik för sin hårda linje i migrationen av partikamrater, då bland annat av David Lega, skriver Aftonbladet som hänvisar till en motion.

Migrationen är naturligtvis brännande. Idag får flyktingar tillfälligt uppehållstillstånd vänta i tre år innan de får träffa sin familj.

Kan någon förstå den väntetiden som själv har familj? Det är nog lätt för ensamma män som saknar familj att ha en sådan politik.

Det om något är djupt tragiskt.

Särskilt för ett parti som sätter familjen först.

Hur som helst hann jag lämna partiet till förmån för de solidariska värderingar som rimmar bäst med i socialdemokraterna. 

Inför S-kongressen i början av april i Göteborg är det starka krafter i partiet som vill ta bort nuvarande lagstiftning som gäller från 20 juli 2016 och tre är framåt. 

Här kan globalt perspektiv vara till hjälp. Donald Trump har lovat att slå hårt mot IS. Även Vladimir Putin kan förväntas vara med på det. Trumps huvudsakliga målsättning är att minska på Kinas ekonomiska inflytande med hjälp av Putins Ryssland, men just Syrien, Libanon och Iran är också gamla ryska och sovjetiska ekonomiska samarbetspartners, vilket gör att deras intressen sammanfaller om ett brett anfall mot IS.

Ett exempel på vad hur två kinesiska företag kan behandla arbetare i Kambodja finns här

Källa: Folkbladet, Folk & Försvar (fr.o.m. 34 minuten), Migrationsverket