Att vända historiskt blad

SÖNDAG. Få glömmer bort hur populär Donald Trump var innan han blev president. Eftersom jag har en nära anknytning till Kanada så var han den som byggde skyskrapor i kvarteret där rådande finanskris hägrade som starkast. 

Budskapet som hamrades ut var att inte ens en finanskris kunde få honom att backa från att göra något stort för samhället. ”Make America great again”, är därför ingen tokig slogan.

Sedan att Trump skulle vilja bli president och locka till sig besvikna väljare så fick han plocka fram en rad olika miner som endast är populära i USA. 

När jag var liten i mitten av 70-talet så var Fonzie populär. Så vi var ett gäng arbetargrabbar som imiterade minerna som ofta syntes i TV-rutan.


Donald Trumps miner och gester kommer helt enkelt från en grabbig småtuff arbetarkultur, vilket skulle skapat större samhörighet med oss än Obamas akademiska finkänslighet.

Det finns dock oförglömliga minnen med Obama. Dansade mötet med 106 åriga Virginia Laurin som sprudlar av lycka för att Obama skriver ”black history”, vilket påminner om den smärtsamma historien för svarta amerikaner, som TV-serien ”Rötter” 

Aftonbladets Katrine Marcal skriver om arbetarklassväljarna som kände sig övergivna:

I rostbältets USA ­hade jobben börjat flytta ut redan för ­40 år sedan, de nya jobben var osäkra och dåligt betalda. Ofta behövde man ha två eller tre för att överleva.

Återigen var det jobben som var viktigaste, men det var också en protest mot låga löner som storföretagen vill ha för att övermaximera sina vinster. Det var inte sjukförsäkringsfrågan, även om Obama tog viktiga steg för att skapa en generell försäkring som täcker de fattiga. 

Hur blir då relationen till Sverige? Valet av amerikansk ambassadör i Stockholm kommer helt klart bli avgörande. 

Secretary of State Rex Tillerson har granskats av utrikesnämnden i kongressen där mycket fokus lagts på relationen till Vladimir Putin som går tjugo år tillbaka i tiden. Helt klart har Tillerson sett till Exxons bästa för att säkra oljekällorna i Svarta havet. När hans motsvarighet i Ryssland hamnade på svarta listan klagade Tillerson över det. 

Helt klart vill Tillerson ge en annan bild som passar bättre i hans nya roll – en ambition som välkomnas i Sverige och medlemmar i Nato.

Snart stundar 20 januari.