Syrien: Vad har vi att välja mellan?

MÅNDAG. SVT:s Dokument Utifrån beskriver nu Bashar Al-Assad som en skicklig manipulatör och manövrerare av makt. Hur han erövrade respekten genom att mörda den tidigare libanenska presidenten Rafic Hariri och sände chockvågor till både Jacques Chirac och Obama.

Hur Assad senare fick tillbaka respekten genom Nicolas Sarkozy och närmade sig Obama genom att acceptera Israel som stat. Hur det kostade i relationen med Vladimir Putin som hotade med att överge sin gamla förbundsförvant. 

Nu ändrade sig Obama, men det finns ingen analys om det var han själv eller om det var med Ryssland som han skulle göra attacken mot Assad. 

Först var han emot Assad. Sedan kom något som kallas för flip-flop vilket Jeffrey Goldberg, på the Atlantic menar att USA förlorade sin legitimitet vid sidan av att Assad, Putin och Obama kom överens om gasen Sarin skulle förstöras. 

Vad Obama gjorde då var att visa privata videofilmer för senaten som visserligen NSA hade hackat sig till, men vars syfte var bomba Assad. 

När Donald Trump kliver in i Ovala rummet och börjar styra så har han lovat förbättra relationen med Israel, där Obama gjorde ytterligare en flip-flop i elfte timman.

Gällande Syrien som har Trump tagit ställning mot IS, där Assad menar att EU och USA har lättare att samarbeta med honom än IS. 

Obama har efter presidentvalet agerat på ett sätt vars syfte har varit att undergräva Trumps personliga legitimitet, vilket inte minst Julian Assange har fått en skopa av.

Däremot ligger bekymren hos Dokument Utifrån, som ursprungligen är från Antoine Vitkine och heter ”Bashar, the master of chaos” kring legitimiteten av Assad.

Vad är det vi egentligen har att välja mellan? Mer kaos eller kontroll av kaos. 

Syriens kommunikation med väst är betydligt mer avancerad än Iraks.