För första gången sedan andra världskriget: Amerikanska trupper i Norge

En av de få sista saker Barack Obama gör är att sätta amerikanska trupper på den ryska trappan. Inte sedan efter andra världskriget har amerikanska trupper varit i Norge. Den omedelbara reaktionen från ryska diplomater var att undra vad för fördelar amerikanska trupper kan ge dem. Det ska inte ha något att göra med Ryssland, enligt norska myndigheter.

Det här hände redan i måndags och var ett svar den oro som Nato-länderna känt efter att Obama avträder som president, men det är också en sista hälsning till Putin att Obama sätter amerikanska trupper i små länder som Norge och Estonia, enligt MSNBC-news (se 8.30 in i klippet).

Som sagt, det är svårt att ta Obama riktigt på allvar. Han har under sista veckorna kanaliserat sin besvikelse över att Trump blivit president. Först att inte lägga in vetot i det vanliga ställningstagandet för Israel i FN. Det fick utrikesminister Margot Wallström att kalla försiktigt för framsteg, men det var att gripa efter halmstrån när USA är själva garanten för Israels existens.

Nu har jag inte sett nyheten i traditionella medier om amerikanska trupper i Nato.

Tydligen kallas uppdradet för ”Joint Viking”.

Det är också trupper i Polen, Rumänien och Bulgarien.

Det ryska utrikespolitiska institutets talesperson Maria Zakharova säger att ”relationen mellan Ryssland och Norge har äventyrats” och att den amerikanska utstationeringen ”säkert inte leder förbättrade relationer”.

Den stora frågan är om Donald Trump kommer att ta tillbaka dessa trupper.

Washington Times, Reuters, UPI