Domstol stoppar Trumps gränskontroller

FREDAG. Nu möter Donald Trump motstånd från en panel bestående av tre jurister från den federal domstolen 9th Circuit Court of Appeals. Fokus har legat på gränskontrollen av muslimer från sju oroshärdar och att stoppa flyktingströmmen. 

I Sverige har vi stoppat flyktingströmmen och skulle miljontals muslimer helt plötsligt se Sverige som resmål nummer ett hade regeringen stått inför en liknande situation som USA. Folkrätten till trots så måste antalet räknas in – vilka som stannar eller inte. Om de är konstruktiva eller destruktiva för samhället.

Om sedan några få skulle skapa egna milisgrupper eller rusta upp för krig här hemma, vilket inte för så länge sedan det sattes stopp för, så var det ingen som protesterade. 

I USA är det tvärtom. Det är vår sinnesbild för demokrati. Nu när jurister stoppar en ordet från presidenten så visar det sig att inte världens mäktigare man är mäktigast. 

Vox ger en utförlig förklaring. Genom att frysa ordern och komma med ett obestämt föreläggande så försvinner kraften ur den. Det är osannolikt att Trump kan motsätta sig den federala domstolen.

Det här har fått Donald Trump att bryta mot nätetiketten och skriva med versaler, vilket är att skrika.

SEE YOU IN COURT, THE SECURITY OF OUR NATION IS AT STAKE!

Nu menar den federala domaren James Robart från Western District i Washington att inreseförbudet strider mot den grundläggande strukturen i en konstitutionell demokrati. Här är länk till det 29-sidiga protokollet

I princip motsätter sig domaren Robart att de som kommer från de sju länderna inte utgör någon bestående fara för samhället och därför förnekas behovet av en order.  

Nu kan Högsta Domstolen avgöra, men mycket tyder att det blir oavgjort mellan de domare som är valda av republikaner och demokrater. 

På sin sida har Trump en mängd bevis som kan användas i domstol. Beviset består i personakter från respektive land vilket Obamas administration plockar fram. 

Det kan därför bli en mycket destruktiv historia där enskilda personer pekas ut.