Varför är flygskatten så impopulär? 

Det råder en absurd stämning i svensk politik efter att sverigedemokraterna swishat förbi moderaterna med hästlängder. En trend där det galopperande partiet med missnöjesröster och trollkandidater utövar närmast en sakral makt på nätet.

DN/Ipsos mätning idag ger i procent moderaterna 15 (17), liberalerna 7 (6), centerpartiet 13 (12), kristdemokraterna 4 (4), socialdemokraterna 26 (29), vänsterpartiet 9 (8), miljöpartiet 3 (3) och sverigedemokraterna 19 (18),

Försök koka en soppa på den här spiken. 

De borgliga har 15+7+13+4 och de rödgröna 26+9+3. Totalt får båda blocken 38 procent, men tillsammans mot det rasistiska partiet med nazistiska rötter får de 76 gentemot 19. Om nu moderaterna och kristdemokraterna är öppna för samarbete så är liberalens och centern stängda.

På Annie Lööfs twitterkonto har trollen parkerat. Möjligt att de i osande salvor avlossar sina invektiv för att störa hennes sinnesro. Det är rätt så gräslig läsning på kommentarsfälten. Rätt så mycket att skaka av sig som person och mycket kraft som går att utveckla teflonhud. 

Hur som helst har nättrollen öppnat upp för en ny verklighet. DN har senaste tiden kartlagt oron i de utsatta bostadsområdena som bekräftar en segregerad kultur där svenska modellen knappast efterlevs. 

Flera av de som begår brott har en pistol för att känna sig säker. De tjänar inte så mycket pengar eller inget alls, bor oftast hemma hos föräldrarna, röker oftast på och har suttit inne något eller några år och är också mycket religiösa och har en traditionell hederskultur som de upprätthåller. Lägg till att de är överrepresenterade hos Kronofogden vars dataservrar troligtvis inte har Windows XP.

Det är rätt så uppenbart att sverigedemokraterna satsar stenhårt på att med hjälp av nättrollen som är fler och starkare än piratpartiets arbetsnarkomaner  sätta krokben för de rörliga miljövännerna. 

Låt se. En liten fördjupning är på sin plats.

Hur tacklar centerpartiet flygskatt? De ser problemet men vill att de obekväma besluten fattas av EU som får kämpa för globalt rättvisa priser. De vill också uppmuntra flygbolagen att använda biologiskt bränsle.

På sikt alltså rätt så tandlöst, men vänligt för resenärer som ser flyget som sin heliga gral. 

Flygbolagen är förskräckta och den globala rörligheten står på spel. 

Har miljöpartiet möjligtvis fler radikala vänsterlagstiftare än samtliga partier per kapita eftersom de vill införa flygskatt?

Totalt skulle det röra sig om 80 kronor mer för en resa till Thailand eller USA. En summa som knappast värt att ta strid emot för att gå emot populära trender.

Det är möjligt att globala frågor är svåra att hantera nationellt. 

Hur som helst händer det osannolika. Fotbollsfesten mellan Manchester United och Ajax på Friends i Stockholm kantades av ett terrorattentat i Manchester Arena där amerikanska artisten Ariana Grande precis avslutat sin konsert. 
Helt klart är arenorna idag de stora globala mötesplatserna för den fria rörligheten – och ett terrormål för jihadister. Här möts också tysk och brittisk fotbollskultur i Sverige. 

En flygskatt känns i det här sammanhanget glädjesdödande. 

Sedan att fotbollssupportrarna inte får dricka öl på offentligt plats hindrade inte Stefan Löfven att facebooka och skriva att gatorna är fulla av folk med en glass eller öl i handen.

Frågan återstår att besvara varför flygskatten inte var ett bra förslag för seriösa miljövänner. Det har ju fungerat bra att beskatta bensin och el i dess olika former.

En vettig tolkning är att de globala värdena blir viktigare och viktigare att upprätthålla – och uppmuntra. Här bryts olika kulturer med varandra. Det är en vänlig ton som eftersträvas.

Det är i de globala inslagen som äger rum som olika värderingar möts med varandra och bildar en gemensam. Just nu vill de inte förlora den möjligheten.