Drömmen om multietnitism är död

Helt klart är att de planerade insatserna att befolka utsatta områden med tjänstemän och rikta samhällsresurserna ditåt handlar om att påverka utvecklingen i positiv riktning. En polisstation i Rinkeby som NCC bygger för 747 miljoner kronor meddelar socialdemokraterna i Stockholms stadshus i ett pressklipp. 

Stefan Löfven började sin resa genom sommarsverige igår och besöker idag Kallinge och Hasslö. Orterna kan lugnt kallas för söder om söder i bokstavlig mening efter att ha tittat på dem i kart-appen. 

Signalen är tydlig att det är ett mellanår som tecknar att socialdemokraterna har mycket att visa på att de tar ansvar för hela Sverige och inte lämnar besvikna väljare efter sig. Löfven är mycket medveten om att ”tilltron till politiken minskar och extremismen växer”.

Den mänskliga livsvillkoren är att hanka sig fram i tillvaron. Det är dit Löfven nu tar sig för att samtala. Själva ordet samtala skiljer sig från Reinfeldt som gillade ordet lyssna. Det ger också en fingervisning på hur värderingar i kommunikationsmönstrer har förändrats över tid. 

Samtalet sker alltså med besvikna väljare som lämnat socialdemokraterna för sverigedemokraterna. 

Just att det sker på mellanmänsklig nivå utifrån ett underifrånperspektiv i regeringsställning är socialdemokraternas paradgren. 

Sommaren innebär också festivaler. När ungdomar och unga vuxna samlas innebär det stora risker för gränslöshet. Särskilt i kombination med alkohol och dagens nätdroger. För hårda gränser riskerar att bli otrevligt och strypa den sunda kreativiteten. Uppenbarligen blev Bråvallafestivalen i Norrköping för mycket. 

Från Nyköping var det en hel del poliser som var med och agerade extraföräldrar åt barnen vars vuxna abdikerat från sitt ansvar. Att de har arbetat frivilligt utan att bli kommenderade är mycket bra. 

Sedan att polisen har genomgått den största omorganisation sedan 1965, asylärenden överhopar skrivbordet i datorn, terrorhotet ligger också i en sekretessfil och gränskontrollen är förhöjd sedan 20 år tillbaka, enligt inrikesminister Anders Ygeman (GP) som inte är nöjd med polisens insats. Det innebär att det behövs 10,000 fler poliser. 

För den som som varit i New York kan påminna sig själv om polistäthet. Jämfört med Toronto är det stor skillnad. Fler poliser i vardagliga situationer var sättet att hantera terrorismen i New York och få tillbaka tryggheten. Toronto har varit en multietnisk storstad länge där etniciteten går att välja. Ju större kanadaflagga desto bättre. Eller två. 

Långe var Stockholm skonad från terrorattentat. Själv är jag förvånad över hur lite medierna skriver om problematiken som är politikernas vardag. Kort kan sägas att vi gör oss själva en otjänst om vi inte debatterar det svåra. Det positiva är att den verklighetsförnekelse som tidigare rådde nu går att benämna.

Idag är de flesta insatta och har en handlingsplan och framtidsvision. Frågan om morgondagens samhälle är inte längre vad – New York eller Toronto – utan om hur. Drömmen om en multietnisk land utan friktioner är död. 

Den svenska självbilden fick sig en rejäl törn i och med lastbilsattacken. Här tycker jag DN gör ett bra jobb och belyser svåra globala konflikter som ligger och gror och påverkar Sverige.