Blindspår i ansvarsutkrävande

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har klarat sig mot Alliansens gemensamma misstroendeomröstning efter att C och FP drar sig ur. En enorm lättnad och ett stort kurage från C och FP:s som har stor förståelse för behovet av en stabil försvarsministers tjänst. Allra minst under Aurora 17.

SD:s ansvarsutkrävande av statsminister Stefan Löfven höll inte på långa vägar. Jimmie Åkessons (SD) blindspår i att utkräva ansvar innan en ens mandatperioden är slut togs inte positivt emot av riksdagen. Ytterst är det väljarna som bestämmer.

Det råder minst sagt lynchstämning. Alliansen står utan ledarskap och fram tornar Ulf Kristersson ur skuggorna väl medveten om han kan med stor sannolikhet styra oppositionen inför nästa val. Han saknar vapendragare likt Anna Kinberg Batra som kan hoppa in och gjuta olja över vågorna. En M-treenighet som tidigare bestod av Reinfeldt, Borg och Schlingmann.

Ulf Kristersson har varit moderaternas högra hand under förra mandatperiodens kritiska skeden. De sjuka skulle petas från sin ekonomiska trygghet och en socialdemokratisk generös era med sjukförsäkringar gick i graven. Sjukförsäkringarnas positiva klang har återhämtat sig under Stefan Löfvens (S) även om det idag händer att läkare blir underkända av handläggarna.

Det politiska spelet idag kommer därför få en annan innebörd den 1 oktober när moderaterna väljer ny partiordförande. Kristerssons utspel att styra Alliansen trots underlägsenhet gentemot de rödgröna får C och L att tidvis lämna samarbetet i kammaren.

Jimmie Åkesson kommer också att fortsätta anklaga Stefan Löfven gällande Transportstyrelsen i partiledardiskussionerna.

Här har justitieminister Morgan Johansson (S) lagt fram ett skarpt förslag om vetorätt till Säpo och försvarsmakten för att stoppa eventuella IT-läckor.

Det kan vara värt att påminna sig om att nätet är rena vilda västern, vilket innebär att myndigheterna måste vara noggranna och medvetna om säkerhet för att skydda svenska medborgare.

Hur som helst är IT-kunskaper viktiga att förvärva för dagens ledare som verkar i en politiskt styrd miljö. Exempelvis är WordPress.com en av de svårare nötter att knäcka för hackare.

Samtidigt tar hackare upp alltmer vid sidan av demokratiska institutioner som NSA och FRA som skyddar medborgare och myndigheter.