PK-tänkandet når inte utanför sina ramar i kyrkovalet

Kyrkovalet har sällan blivit en förstasidesnyhet. För första gången valarbetare jag och följde regelboken vid utdelning av valsedlar för socialdemokraterna i Katarina kyrka mot Arnö i Nyköping församling – i söndags. Närmare bestämt Strängnäs stift om vi ska följa kyrkans indelning av Sverige. Senare på kvällen följde ett gäng hängivna S-kyrkopolitiker valvakan tills 80 procent av rösterna var räknade.

.

På kvällen hade SVT ingen bevakning alls. Trots att de vackert påstår att ”det direktsända Agenda fördjupar sig i de viktigaste händelserna i Sverige”. Svenska kyrkan har en sida på nätet där resultatet visades. Istället fördjupade sig Agenda Special på den ökade radikaliseringen i Sverige. Då en dag då valdeltagande var det högsta sedan 1950-talet. Närmare bestämt på 67 år, enligt TT.

SVT Agenda visade bilder från ökenstriderna i Irak medan köerna ringlade till valurnorna här hemma i Sverige med människor som inte ville se kyrkan bli en plattform för sverigedemokraternas identitetspolitik.

På DN:s söndagskrönika skrev Peter Wolodarski inte ett ord om kyrkovalet. Inte ett ord om självinsikt kring att medierna ”pk-tänkande” elit styrt och ställt så länge över orden i medieverkligheten att de blivit omkörda av den. Istället fokuserade ledaren på komplikationerna med Brexit och Theresa Mays eventuella brister att snabba processen.

Maja Hagerman skrev dock en DN-kolumn tidigt i förra veckan. Hon hänvisar till Youtube-filmen som SD gjort. Enligt SD är ”kyrkan alldeles för viktig för att låta styras av socialdemokraterna och deras aktivistvänner” jämfört med deras ”en kyrka som vågar stå upp för sin kristna identitet och som vågar vara synlig i hela vårt land”.

Hursomhelst så gick sverigedemokraterna från 15 till 23 mandat. I skrivandet stund är rösterna inte räknade. Socialdemokraterna ökade från 73 till 76 mandat.

SD mer än fördubblade sina röster från 40,571 år 2013 till årets 85,301 röster.

Socialdemokraterna vann dock överlägset. 2013 röstade 199,588 mot 2017 då 281,574 röstade.

Hade socialdemokraterna inte mobiliserat sig hade 45,200 fler röster från sverigedemokraterna kunnat stärka deras mandat mer än nuvarande 8 mandat.

Under all kritik är dock SVT och DN – både det offentligt som privat finansierat. Det om något ger en del rysningar om ett illa ställt ”pk-tänkande” som inte når utanför sina traditionella kritikramar. Då när 18,25 procent av 5 160 309 röstberättigade gick och röstade, vilket är 941 756 personer.