Lördagstankar

I debatten vänds och vrids det på olika synvinklar och ståndpunkter. Det leder sällan till att någon tycker något konkret, utan vill framhäva just sin egen synvinkel för diskussionen. För den som klättrar i berg kan det liknas vid att perspektivet halvvägs såg både otäckt ut i ovädret och var enormt vackert när vinden stod still och solen lyste. Vad händer när man når toppen?

De som når toppen får möjlighet att se mer än de som når en annan höjd. Det ger dem möjlighet till att påverka sin egen förändring. Det ger också svindel som gör att vissa aldrig längtar tillbaka. 

I kyrkovalet så ställdes socialdemokraterna mot sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna ville få bort socialdemokraternas partivänner och yrkade för en tydligare kristen identitet. Socialdemokraterna varnade att sverigedemokraterna mobiliserade och hotade ta över den kulturella sfären. 

Nu stundar en nazidemonstration i Göteborg. Nu distanserar sig SD sig ifrån dem medan de egna leden ler i smyg. ”De gick på det”, låter det som. Nej, det gjorde vi inte.


I tider av invandring från muslimska länder driver rädslan för det okända att sluta sig inåt. Poliser och journalister får ofta stå som grindvakter till verkligheten — och det gäller att fördjupa sig i de sakliga skälen än att låta skitsnacket och ryktet på nätet styra.

Kriget i Syrien har påverkat Sverige. Arabiska våren har påverkat Sverige. Sedan har vi många som vill lämna den egna misären hemma i Afrika för att söka sig ett bättre liv. Onekligen knackar fler på dörren än de som vill lämna. Det borde ge samhällsutvecklare en tankeställare.

Hur kunde det bli så här? Svaret ligger i globaliseringen när den tog sina första staplande steg med modemen till dagens fiber har situationen fullkomligt exploderat. iPhone som nu kommer med sin nya version har ansiktsigenkänning utifrån 30 000 punkter i ett ansikte. Det slutar om några år  med att vi både har fingeravtryck och ansiktsavtryck på varandra — och de som drunknar i Medelhavet. 
Den tekniska utvecklingen går alltså hand i hand med dagens samhällsproblem. Men det skulle vara dumt att skylla alla samhällsproblemen på iPhonen — även om det ligger en stor sanning begravd i det.

Hela tiden bombaderas vi av en strid ström av nyheter och åsikter. Locket läggs på för att skydda hemmets helgd mot strömningarna i samhället. Det kan också vara en framkomlig väg för journalistiken. Flykten in i det personliga. 

Återigen är det telefonen som inkräktar.
I Nyköping en personlig ton, vilket kännetecknar just den mellanstora staden som lugnt kan identifiera sig som en långväga förort till Stockholm. Åtminstone Arnö där den individuella körstilen avslöjar de nyinflyttade. 

Kan vår längtan efter fullkomning vara det som styr oss? Både ha storstad och landsbygd i sig, både personligt och akademiskt gränssnitt, trygghet både i det sekulära och eskatologiska som blev kommunismens fall, men som kan leda till en ny dygd av spännande personligheter.

Ja, ibland känns det så när stockholmarna flyttar hit. Storstaden klär sig i hyfs och takt, fulltankade med självkänsla och nyfikenhet vilket öppnar upp för nya brytningstider. Klirr i kommunens kassa som ger möjlighet till att expandera. Helt plötsligt blir landsbygden en solfjäder som aldrig öppnats. 

Nä, nu tar jag fallskärmen från toppen istället för skamgreppet som förföljer skrivandets konst.

Skrivandets kolgruva måste förädla någonting när den når botten. Landar i sista sensommarhelgen innan mörkrets inträde. I Bamses utryck: ”Jag är jag! Hurra!”