Från käbbel till ordning och reda i debatten

Det har passerat en partiledardebatt i SVT som idag fortsätter högtidligt i Riksdagen idag. Från käbbel till ordning och reda. Från journalisterna vinklade frågor och sminkade partiledare så står de i sin rätta miljö. Regeringen har särskilda platser till vänster i salen när man kliver in i rummet.

Alliansens partiledare sitter tillsammans. Ulf Kristersson (M) tillför nytt helhetsperspektiv, vilket är moderaternas starkaste kort. Migrationen och EU-perspektivet sätta i fokus.

Stefan Löfven (S) hamrar in att moderaterna har misslyckats med den ekonomiska politiken under den tiden då de stått i regeringsställning. Det är bara att instämma. Med Magdalena Andersson som finansminister har mycket av Anders Borgs finlir försvunnit i glömska.

Nytt för debatten är att Stefan Löfven vågar bemöta Jimmie Åkesson (SD) mer kommunikativt istället för att besvärja sig. Istället kommenterar han hur Åkesson själv skakar på huvudet.

Annie Lööf (C) fortsätter att vara mot de fackliga avtalen som reglerar arbetsmarknaden och skyddar den från de värsta formerna av ekonomisk hänsynslöshet. Jan Björklund (L) fortsätter i samma anda och jämför hamnarbetare i Göteborg med en lön på 49 tkr med vårdanställda. Ulf Kristersson (M) är inne på att skrota bidragslinjen som skulle öka urbaniseringstakten ytterligare då landsbygden saknar arbetstillfällen. Mer kaos som skulle öka underlaget för besvikna röster hos sverigedemokraterna.

Det är arbetsmarknadens parter som kommer i fokus när Stefan Löfven vänskapligt svarar Jonas Sjöstedt (V) om tryggheten i sjukförsäkringen.

Lugnt kan sägas att det var Stefan Löfvens bästa debatt.