För experter på karaktärsmord är det julafton

Metoo-kampanjen har uppenbarligen påverkat kulturetablissemanget. Igår visade TV4 filmen ”the Mask” och jag blev smått upprörd i början där Tina Carlyle som spelas av Cameron Diaz besöker en bank och förför Stanley Ipkiss som spelas av Jim Carrey. På sätt och vis sexualiserar Hollywood näst intill allt och till och med barnfilmer, vilket det skapats en medvetenhet kring på Yotube. ”Är det verkligen nödvändigt att bli sexualiserad i en sådan här scen?” frågar sig den som skapat klippet med de tio mest sexualiserade filmerna från Hollywood.

Det är också ett gränsland full av ryktesspridningar och falska anklagelser. På Facebook finns det slutna grupper där förövare hängs ut. Det i sin tur skapar en anklagelsekultur där det fördomarna är starka och per automatik sanna. Samtidigt är slutenheten ett skydd mot förtalsanklagelsen som är ett minst lika vanligt vaccin.

Inom politiken är det vanligt med karaktärsmord. Utsattheten i den politiska livet är stor och det är lätt hänt att bli måltavla för både det ena och det andra. På sätt och vis finns problemen även inom politiken, vilket gör att debatten på Twitter känns uppfriskande. 

Som förälder är temat påtagligt. Det är så uppenbart att det är vuxna som sexualiserar och det är väl världens mest kända försäljningsknep? I kombination med alkohol där förståndet försvinner är riskerna störst.  

Samtidigt måste vi människor våga. Våga mötas. Våga umgås. Våga vara oss själva. Ibland kan kommunikationen vara fattig och bädda för missförstånd. Det är där hindret ligger som de flesta snavar på.

Mycket handlar om uppfostran och goda förebilder. Om modet att våga vara ansvarstagande, men också att vara närvarande och sätta gränser. 

Lite tröstlös kan en sådan här debatt vara. Många är väldigt duktiga med orden men urusla på kommunicera sig själva. Mycket av sexualiseringen handlar om kommunikation. Hur vi upplever den andra. 

Det är väl ändå så att det finns en konkurrenssituation mellan god kommunikation och sexualisering av det offentliga rummet.  

Jag tycker också debatten handlar om värden som återhållsamhet, beslutsamhet och integritet. 

För experter på karaktärsmord är det rena rama julafton. Tyvärr.