#metoo och skatteparadis – bara mörka nyheter

En vacker solig höstdag som denna i november månad har jag lust att blogga. Nyheterna cirklar kring som en hök över president Donald Trump och hans administration och familjeföretaget som har nära samarbete med president Vladimir Putin och hans favoriter med oligarker och familjeföretag.

Diskussioner kring ekonomiskt flykt till skatteparadiset väcker moraliska frågor kring Näringslivet och Malta, men även höjdarna inom företagsvärlden.

Den undergräver tilliten som vårt samhälle bygger på, säger finansminister Magdalena Andersson (s). Jag håller med.

Det känns som vi lämnat #metoo-debatten på Twitter med höjdpunkt i förra veckan, där Aftonbladets ledning fick en svettig vecka med att sammanfatta sina åtgärder för att prestera ökad stabilitet i nära relation med kommunikation. Här applåderar högerbloggarna som hökar.

Tänk att turtagning (som exempelvis i Marte Meo-metoden) ska lagfästas i samtyckeslagen. För barn är det naturligt med den turordningen och det borde finnas stort hopp att förvalta och utveckla den naturliga förmågan i förskolans regi.

Sedan har Göran Persson (s) uttalat sig om pensionssystemet, vilket fick mig att hoppa till. Skönt att ha honom med på banan. Det var trots allt under finanskrisen som beslutet om nuvarande pensionssystem fattades, vilket leder till förväntad fattigdom i ålderdomen för de som lämnar arbetslivet .

Nu verkar situationen i riksdagen vara tämligen oviss. Att komma överens om ett nytt pensionssystem kan vara svårt att ro i hamn.

Nu väntar de som kom till Sverige från och med 2015 att få bostad. Frustrationen är stor hos de som får bo bland lössen i en bilaffär i Jönköping.

Smått märkligt är också att Ekerö och Täby är benhårda i sin bristande förmåga att ta socialt ansvar för flyktingarna. Då med bakgrund till ”öppna era hjärtan”-politiken från moderaterna.

I Nyköping planeras flera billiga hyresrätter och utveckling av äldreboende befinner sig också i skarpt läge. Lösningen borde vara för Ekerö och Täby att bygga, men icke så.

Eller för Jönköping med en så tydlig KD-anda att värna sig om de svaga. Men även där finns det gott om hyckleri bland bönerna.

För socialdemokraterna har svaret i svenska modellen, i trygghet och säkerhet och välfärden på lokal nivå.

Nu befinner jag mig i Sjösa i skrivandets ögonblick. Vad passar bättre än strof ur en dikt som avslutning:

Där invid grå gärdesgårdsgrind

gula hängen dansar i oktobervind,

en björk i sin skimrande skrud

är höstens fagraste brud.