Omöjligt att säga något positivt, när skoldebatten drar igång

Sörmlands Nyheter skriver en del på i sin nätupplaga. Då bland annat att rektorn för Tessinskolan Cecilia Karlström som berättar att faran inte är över mögel och bakterier. Snarare långt därifrån.  Hon hoppas att eleverna inte tror att de fått ledigt.

Hon berättar att situationen inte varit oväntad och heller inte påverkat undervisningen. Det var efter att kommundirektören Erik Carlgren tillrättavisat och sagt att skyddsombudens beslut var överdriven. För rektorn som sitter mitt i den hektiska situationen har mycket att hantera nu.

⎯ Nu hoppas jag bara att det inte var alltför många elever som blir besvikna över att de inte får ledigt, och att de dyker upp i skolan i morgon, säger Cecilia Karlström till Sörmlands Nyheters reporter.

Hävningen från Arbetsmiljöverkets sektionschef region öst Robert Aldén handlade utifrån parametrarna omedelbar livsfara, men har möjlighet att verkställa obegränsad eller begränsad tid för länge åtgärderna ska verkställas. Han ansåg att Nyköpings kommun levde upp till åtgärder för att komma åt bakterierna i luften och mögel som spridit sig.

En lärare mår rätt taskigt sedan i höstas, vilket naturligtvis är Arbetsmiljöverket tar hänsyn till. Samtidigt jobbar läraren kvar i fuktskadade klassrummet.

Smått intressant är att Kent Pettersson som också sitter som ordförande för barn- och ungdomsnämnden är tjänstledig från sin tjänst som lärare på Tessinskolan. Någon än han borde känna vad hans kollegor känner och tycker. Det finns också en lärare som jobbat där i 34 år och inte känt något.

Anledningen till att vissa reagerar kraftigare beror på känslighet.

Tidigare har rektorn sagt att luften känns fräsch och försöker på olika sätt hålla humöret uppe för skoltrötta elever.

Det har i princip varit omöjligt att säga något positivt, vilket är typiskt när debatten drar igång.

Tidigare drabbades även Borgmästarhagsskolan av mögel, vilket föranledde att gymnasieelever fick flytta till Tessinskolan. Även om jag inte tror på skrock som att inte gå över A-brunnslock så verkar eleverna vara otursförföljda av mögel och nu allvarliga bakterier.

Hur som helst verkar det finnas många turer i det här.

På tal om olikheter så gillar jag Netflix nya serie ”My next guest” med Dave Letterman som intervjuar Barack Obama. Cirka 39.30 in i serien börjar det positiva:

Screen Shot 2018-01-13 at 00.18.50 Just det avsnittet är något som är värt att samla på och som laddar batterierna bättre än mycket annat. För den politiskt intresserade är det också värt att nämna att varje gång Barack säger något om sin fru Michelle så förminskar han sig självt. Det är omvänd maktstrategi.

Han nämner också hur ont det gjorde att lämna bort sin dotter till highschool. Som en öppen hjärtkirurgi eller ”hjärtat utanför kroppen” som barn uttrycker det. Så visst kan jag förstå att föräldrar instinktivt bryr sig om sina barns skolgång.