Nådestöten inför valet 2018

En debatt som aldrig skulle kunna inträffa i Sverige har inträffat i USA: ”We must harden our school”. Den som inspirerat debatten är Wayne LaPierre, vice ordförande i NRA, National Rifle Association, som höll ett tal där han argumenterade för att lärare ska få bära vapen. Särskilt när alla andra får beskydd, men inte våra barn. 

New York Times toppas av att president Donald Trump svarade med att vilja beväpna lärare i skolan så de får möjlighet att försvara barnen. Diskussionen fortsätter på konservativa NRATV som totalt känner sig hatade av liberaler och socialister.

Faran med sådana här vridna debatter är att de riskerar att blomma ut av sig själva och fröna sprider sig med vinden över cyberrymden. Så här skrev Thomas Bodström i Inifrån (2011, s.111): ”Om vi inte förstår de här strömmarna som finns överallt i samhället kan vi aldrig förstå Sverigedemokraterna, än mindre lyckas bekämpa dem på rätt sätt.”

Sedan fortsätter han: ”1991 valdes Ny Demokrati in i riksdagen efter en uppmärksammad valkampanj. Till en början tog de borgerliga partierna avstånd från dem. Många kommer ihåg att Bengt Westerberg reste sig från soffan när de kom, få minns att även Alf Svensson och Olof Johansson gjorde samma sak. Det var bara Carl Bildt som satt kvar”.

På tal om att Alf Svensson igår var med i Aktuellt och hade helt plötsligt glömt bort att partiet gått vilse i trianguleringen.

Utredningstjänsten i riksdagen kan ge fördel till de borgerliga med SD men nu röstar de mer i linje med Socialdemokraterna. Då enligt SvD.  Så visst skiljer sig SD från Ny Demokrati.

Smått irriterande med diskussionerna på NRTV är att där kan framtida argument födas och riskera att bli grogrund för nya ytterligheter. Idéer från USA sprider sig idag snabbare än tidigare.

Mer intressant är att Thomas Bodström skrev 2011 om SD:s eventuella framgångar inför valet 2014: ”Jag skulle bli förvånad om de inte når upp till 7-8 procent. Det är en djupt deprimerande tanke, och jag hoppas att jag har fel, men det enda man kan trösta sig med i så fall är att det borde innebära nådestöten för den destruktiva blockpolitiken”.

Inför valet 2018 står borgerligheten inför att KD:s väljare får kalla fötter inför närmandet av Ny Demokratis företrädare och att de istället ser möjligheten hos socialdemokraterna som förmår balansera en åtstramningspolitik med en tydlig solidarisk linje.

Jag tror att det finns fler möjligheter inför en stabil regering efter valet 2018. Istället för 2014 borde 2018 innebära nådestöten.