Lilla Sverige mötte Trump

Gårdagens presskonferens mellan Stefan Löfven och USA:s president Donald Trump har redan gått till historien som en av de bättre. Stefan Löfven kunde försvara Sveriges intressen väl inför Donald Trump som menade allvar med sina vallöften om att ”make America great again”.

Min kanadensiska frus kommentarer om Stefan Löfven var att hans engelska var bra. Han ansträngde sig väl för att artikulera engelska, vilket annars brukar tillhöra en av de sämre grenarna. För Trump var ”lilla Sverige” stort. Enligt honom den åttonde största nationen som de köpte varor av.

Det område som fungerade mest jämlikt var JAS-planet som bestod 50 procent av amerikanska intressen. Gällande stålindustrin riktade USA kritik mot EU där Trump menade att det rådde orättvisa förhållanden. Både inom industrin som inom försvaret.

Trump menade att USA hällde miljarder och åter miljarder över EU och fick ingenting tillbaka. När Löfven tog upp Sveriges roll så gav oväntat Donald Trump stöd. Sverige var fanatiskt.

Här gjöt han olja över sårade känslor där han pekade ut Sverige som ett land som fallit i otrygghet med en för generös invandringspolitik där traditionella medier sminkade verkligheten på tok för mycket.

Att Sverige är en förebild för USA är något vi får vänja oss vid. Det viktiga är att bil- och stål-, och aluminiumindustrin inte får betala för uteblivna motprestationer.

Frågan är hur de ska se ut. Kanske får vi se fler amerikanska företag som får generösa regler på svenska arbetsmarknaden där det finns stor kompetens som kan komma dem till del. Det viktigaste lär nog vara tullavgifterna för amerikanska produkter. Här blundar staten för billiga produkter från Kina medan samma varor från USA kostar dubbelt så mycket.

Hursomhelst kommer handelsbalansen utkrävas både i varor och tjänster.