Barnen i centrum vilar på ett sunt föräldraskap

Smått märkligt att statsminister Stefan Löfven inte får mer pluspoäng hos Aftonbladet/Inizios partiledarmätning. En tröst kan vara att inom socialdemokraterna är det inte viktigt att vara den som mest syns utåt, utan att mer få igenom sina frågor. Att samla 20,000-40,000 följare betyder knappt något för ett parti där värderingarna är viktigare än individen.

På sätt och vis är det en befrielse att slippa en överdriven individfixering som leder till narcissistiska sjukdomar där den egna viktigheten överträffar vanliga människors värde. Det finns heller inget överdrivet uppmärksamhetssökande, vilket är karakteristisk borgerliga partier som kämpar om att klä sig i positiva dager i media.

Snarare är media motståndare och att synas minst verkar ibland vara målet. Däremot är det ett ansvar att synas utan att märkas, vilket är något som plågsamt iklädes för att inte det inre tvånget ska vara märkbart. Nytt för tiden är barnen, vilka kommer i centrum med Stefan Löfvens ledarskap i socialdemokraterna. Att han får 41 procent av kvinnornas röster är därför inget konstigt.

Partiledaren Ulf Kristersson (M) vinner överlägset männens förtroende. Det är främst ungdomsligan som Stefan Löfven kunde varit tydligare. Där tror jag markvinningar på välfärdsområdet är viktiga. Att vinna skolelevernas förtroende var något av Olof Palmes gebit. Det var när Göran Persson som skolminister fick elever ur klassrummet som borgarna började andas morgonluft.

Det gav också borgerligheten senare möjlighet att påpeka att ungdomsgenerationer inte fick lika gott som fyrtiotalisterna.  Kritiken saknade inga gränser och blev så vanlig att den cementerades i cynism. Förslagen från Alliansen blev ena åtgärden efter det andra där de som jobbade fick mer pengar i plånboken än tidigare, men då på bekostnad av ökade klyftor där de unga vuxna var förlorarna.

Nu vill de cementera klyftorna som segregationen. En samhällsutveckling som förbisågs i och med det fria skolvalet.

Efter att Alliansen fått styra själva i åtta år finns en erfarenhet som endast tillföll socialdemokrater som sett verkligheten med egna ögon.

Barnen i centrum vilar på ett sunt föräldraskap. Att stärka det naturliga och ge de positiva initiativen möjlighet att växa som också samhället tar små steg framåt. Att ge 200 kronor mer i månaden till varje barn är också att värdesätta föräldrarnas insatser som viktiga. Även om det heter föräldrapenning eller barnbidrag så går pengarna till barnen.