Unken pessimism dammades av på arbetarens dag

Igår deltog jag med familjen på förstamajsfirande i Nyköping. Det var ett långt tåg som gick från stora torget till folkets park som kallas för Träffen. Deltog gjorde Marita Ulvskog (S). Hon är själv från Luleå och van med småstadslivet och har politiska uppdrag i EU-parlamentet. Bland annat i delegationen för de kontrastrika och känsliga relationerna med Palestina och USA,

Ulvskog har också ansvar för frågor gällande arbetsliv och sociala affärer, vars motsvarighet inte finns i Sverige utan i Danmark och Norge.

Det var ömsom friskt och varmt när solen kom fram på stora torget. SN uppskattar tågets storlek till 170 och vid Träffen samlades 300 personer. Vänsterpartiet deltog också och med fanns också syndikalisterna som anslöt från Gripsholmsparken.

Löftet om att pensionärerna ska beskattas på samma villkor som de som arbetar har tagit ett nytt steg framåt. För de mellan 11 000 till 14 000 kronor får 600 kr mer i månaden. Målgruppen är de som får mellan 9 000 kr och 17 000 kr i månaden.

Själv har jag hört klagomålen från pensionärer vid flera tillfällen. Nyköping är i framkant på det här området. Själv brukar jag säga att ”här sätter vi barnen i centrum” och att vi är ”Sveriges Florida”.

Igår var också Sofia Amlohs (S) stora dag då hon förstamajtalade i både Gnesta och Nyköping. Hon står på femte plats och förväntas komma in, vilket innebär att vi får ett tydligt Nyköpingsperspektiv i riksdagen. ”Gränslös solidaritet”, sa hon och fick sina första applåder.

Minnet av Anna Lindh (S) är fortfarande överhängande. En anledning till att hon var så älskad och populär beror på den så kallade Nyköpingsandan. Anna Lindh var också en het kandidat till partiledarposten efter Göran Persson. Mordet på Anna Lindh tog också musten ur partiet men också av familjen.

När Anna Lindh anordnade möten i Nyköping snyggades gatorna upp och groparna fylldes, var det en Nyköpingsbo som viskade till mig. Det var en storhetstid i sig själv.

Nu finns inga sådana förväntningar på Sofia Amloh. Det är nya tider. Däremot är det viktigt att det socialdemokratiska Nyköpingsperspektivet blir starkt igen.

Skolfrågan är som sagt viktigaste kommunala valfrågan för socialdemokraterna i Nyköping som tar demokratiseringen på Alphaskolan på största allvar, vilket också märktes tydligt bland de 300 deltagarna på Träffen och gläder en stolt Kent Pettersson (S). Därför känns också kritiken från moderaterna på senaste kommunfullmäktige så verklighetsfrämmande.

”Min vision är mer betong, hur kul låter det”, frågade sig Urban Granström (S) när han blev utfrågad tillsammans med Nicklas Franzén (V) som hänger mest på sociala medier av dem två.

Min fru berömde Nyköping för sina vackra blommor. ”De kommer så fort fram under våren. Jag har aldrig sett något liknande någonstans”.

Själv fastande ögonen igår på dokumentären, eller rapporten från en skurhink Maj 1968. Grupp 8 myntade då det privata är politiskt” och ville därmed ge det erkännande åt individuella upplevelser. Något som #metoo-rörelsen förverkligar idag 50 år efteråt.

Så visst kunde de fånga tiden. Inte bara dagen.