Inbjudan till stillhet i skärgården

SÖNDAGSKRÖNIKA. Ibland sammanfaller en del händelser. På förskolan i Tystberga får personalen mindre lön än i Nyköping, vilket leder till att personalen väljer att jobba i Nyköping, enligt de personer som jobbar där och i samband med mitt besök igår i Horsvik. När sjuksköterskan som pratade med mig sa att hon inte fick plats med barnen i Tystberga förskola så kan hon lika gärna jobba i Södertälje som på stående fot gav henne ett jobb när hon ansökte till sjukhuset.

Då blev landsbygdsfrågorna sammankokade till ett. Hur kan man satsa 13 miljoner på att köpa Horsvik när man inte vill satsa på förskolepersonalens låga löner som leder till dränering av landsbygden dit människor köper dyra hus och binder upp sig med dyra lån till banken. Vem är det som egentligen tänker hur det ska gå ihop med barn, förskola och arbete, undrade sjuksköterskan.

Horsvik, som uttalas på sörmländska Horschvik, är verkligen en skärgårdspärla. Det är en handfull personer som administrerar friheten där. De var mest positiva och kände sig glada. Okänt om det var det inplanerade köpet som blir ett hett samtalsämne i kommunfullmäktige när det kommer på bordet.

Att det kan skapa anknytning till Nyköpings skärgård och vackra landsbygd är mycket viktigt att ta tillvara. Ur ett hållbarhetsperspektiv och de bilder som cirkulerar i Stockholm kan nu också få ökad relevans.

Grannen från Syrien som jobbat åt militären, vilket alla män gjort som kommer därifrån, och en del åt deras myndigheter har också bott i två decennier i USA. ”Kallar du det där en hamn”, frågar han retoriskt. ”Vattnet luktar illa och man kan inte bada. Då ska du se Miami Beach! Peter, you must go there! The water is so clear!”

Att ta honom till Nyköpings skärgård kommer bli mitt nästa projekt.

Vi behöver platser där det går att ladda batterierna. Eller som Anne Wilson Shaef uttrycker sig: ”Hur det än gestaltar sig så skapar vatten stillhet som hjälper oss att få lugn och inbjuder till att återgå till den dolda inre rytm vi förlorar när vi jäktar.”