Att parkera någon annanstans

Det är svårt för mig att helt undvika försvarspolitiken. Även om jag tackade ja till frisedel med lagom ambition att göra vapenfri tjänst. Det kändes som ung att återigen behöva disciplinera sig med att bädda sängen, få den inspekterad och rummet godkänt av ett vuxen befäl.

Det var så skolgången kändes för en arbetargrabb. Ingen ovanlig igenkänningsfaktor, har jag förstått, efter att ha analyserat några piloters val av underhåll och cyniska förhållningssätt till tillvaron.

Idag hedrar Försvarsmakten soldaterna som gjort tjänst för riket.

+ Det här var ju försvarsminister Peter Hultqvist (S) stora sak att höja lönerna för de som ansvarar för säkerheten i riket.

– Mycket av försvarspolitiken har ju handlat om prestationshets – ett annat ord för elitism – och disciplinering av ungdomar till vuxna – och så blir det ju första kliven in i vuxenvärlden.

+ Att näringslivet fick åka ut ur regeringen kändes också bra. Utrikesminister Margot Wallström (S) markerade tydligt att egennyttan får parkera någon annanstans.

Så visst kände soldaterna att de blev hedrade i handling. Det är vad som räknas.

Ytlighet blir sällan belönat.

Att göra ekande hyllningskörer är inte bra.

Istället är det igenkänningen i beskriven av arbetargrabbens erfarenhet av att kliva uppåt steg för steg i samhället med flera snedsteg som är ofrånkomligt när föräldrar är dysfunktionella.

Det är socialdemokraternas styrka att genomföra samhälleliga handlingar av större dimensionen. Det är också dit hoppet går när bostadsmarknaden saknar egna muskler och bankerna står och stampar att ge lån till främmande människor som inte förstår dem.

Stefan Löfven (S) har kunnat gjuta mod med sin egen bakgrund. Det har varit hans styrka.

Ändå backar opinionen vilket gör att frågorna växer. Men vem ska göra jobbet?

De väljare som lämnat S ses som fastlåsta – och de ska lämna Sverige i ett tillstånd av status quo. Egentligen handlar det mesta i livet om kommunikation – en pusselbit som saknas i de flesta människor.

Frågorna som socialdemokraterna behöver svara på är många. I tider när marknaden styr är pengarnas betydelse central. Till och med överskattad, vilket var en underton i Agenda i söndags.

Det kostar för mycket, sa en bekant till mig. Pengar är beteende, sa också en annan bekant till mig.

Däri ligger också svaren och frågorna som gungar med och mot varandra.

Nyköping har ju ett hedervärt minne av flygvapnet som idag övergått till Skavsta flygplats. För att bygga nytt krävs det att man river det gamla. Eller för att gå framåt förutsätts det också att man vågar passera.

Här markeras närheten till Stockholm och Arlanda och förhoppningen är att växa.