Satsa på skola och integration lokalt ger full pott

Spännande när valrörelsen drar igång i Nyköping. SN har frågat folk på stan om den viktigaste valfrågan och i tidningen visades av 100 röstberättigade följande.

Vård fick 20 procent, äldreomsorgen fick 12 procent, pensioner 5 procent vilket blir totalt 37 procent.

Skola fick 14 procent som följd av integration 10 procent och hör ihop med Nyköpingsmodellen med stora skolor som bidrar till ökad likvärdighet. Även invandring och migration med 6 procent hör hemma här i denna kolumn i Nyköpings kommun, vilket märks tydligast med fler människor från Syrien, Afghanistan och Somalia. Förskola får också 4 procent och totalen blir därmed 34 procent, enligt min analys.

Kvar blir hur vi ska klara välfärden (1%), ekonomin och skatterna (7%) som är typisks moderata spörsmål och jobben (6%) hamnar inte högst då andra samhällsproblem har tagit över och dominerar. Bostadssituationen får endast 5 procent vilket visar att bankerna nu tar utökat socialt ansvar, vilket för ett år sedan var en omöjlighet.

Trygghet (1%) hör också in i välfärdskolumnen med brott och straff (1%) i likhet med fackliga frågor som arbetsmiljö (1%), uppehållstillstånd (1%)

Miljö (4%) är smått oroande nu när det inte regnat på en månad och solen har flyttat från Spanien till Sverige.

Jämställdhet (2%) berör alla kolumner, det vill säga äldrefrågan som berör 37 procent i vår kommun, medan det i riket rör sig om 42 procent.

Som sagt, det skiljer sig avsevärt vilka frågor som är aktuella från kommun och kommun, men också mellan nation, region och kommun.

Nyköpings starka ställning som regionalt fäste påverkar naturligtvis Nyköpingsborna. Nu när socialdemokraterna i Nyköping satsar på Jacob Sandgren (S) som andranamn i landstingslistan och Sofia Amloh (S) på riksdagslistan (4) så finns det stora förhoppningar inför valet 2018.

Att Urban Granström (S) fortsätter i Nyköping känns stabilt. Nu tycker han skolfrågan är viktigast i kommunen och så är det också.

Satsningar i Brandkärr med trygghetsteam känns också bra. Det är inte en dag för tidigt.

Vill du läsa ESO-rapporten om ”Tid för integration”? Vid ja, så finns länken här.