Likvärdigheten är svaret – nu som då

Om att satsa klokt på skola och likvärdighet, som har blivit ett samlingsbegrepp för villkoren ska vara lika för de som kommer till Sverige och de som redan bor här.

Om vi följer statsminister Stefan Löfvens resonemang i Göteborgs-Posten om att opinionsraset beror på att debatten ensidigt handlar om migration och inte om välfärd, så kan jag förstå.

Migration handlar uteslutande om vad flyktingarna får medan välfärd handlar om vad alla får.

Hur kommunerna prioriterat att ta emot flyktingar kan vara värt att belysa.

Vilka som fått stanna kvar och inte. Ämnet är naturligtvis känsligt och personligt, som allt annat numera är i politiken och kräver därför ett större allvar och närvaro i det skriva ordet.

Naturligtvis vet varje äldre vuxen som tagit hand om något barn att det barn de brytt sig om tvingats flytta. Nyköping har i huvudsak prioriterat småbarnsfamiljer och några ensamkommande.

En intressant grupp är konvertiter som rycker halmstrån ur vår identitetskultur. I Filter skriver Elin Klemetz om Tro & Tvivel om att tusentals afghaner och iranier har döpts i svenska, kristna församlingar. Om de övertygat Migrationsverket om att deras tro är äkta, så har de goda chanser att få stanna.

Här ställer präster och pastorer upp och vädjar till Migrationsverket tillsammans med engagerade församlingsmedlemmar. Även Sveriges kristna råd ska utbilda Migrationsverkets personal i juni månad.

Här handlar det om frälsningen som ingång till asyl, men artikeln avslöjar också att integrationen och den psykiska hälsan blev också bra. En omsorgsperson, Karin, säger: ”Vi behöver honom här i Sverige. Och vi behöver honom här i familjen – han är vår pojk nu”.

Och visst, lite personligt, igår hade jag en ovanlig liftare som somnade i famnen.

Så det är ingen enkel situation. Vad jag ser av den fackliga situationen på arbetsplatser så har jag viss insyn. Även där sker en skiktning då kulturerna skiljer sig så markant åt. Här lägger arbetsgivare på personalen att utbilda lågutbildade i avancerade arbetsuppgifter.

Nyköping har löst det genom en stor skola i högstadiet och nu är nya gymnasiet på god väg.