Sverige är fantastiskt – vi har så mycket att fira

Nationaldagen, är den värd att fira eller ska den förpassas till bloggdöden? I globalismens tid då vi idag i Sverige kämpar med samma saker som de i södra delarna. Hade vi tänkt annorlunda om vi bott i Grekland eller Italien? För det är väl inte till forna Jugoslavien som flyktvägarna tar vägen.

Det är smått spännande att se folkkläder som passerar revy i Skansen dit en bråkdel av glada musikanter träffas. På nationaldagen.se går det för varje förening att ansöka om en fana. Från kungens hand kan föreningar motta en svensk flagga.

Stockholms döva förening fyller 150 år och är den äldsta.

Just förena er arbetare, är något som ljuder ömt i de människor som firar sin stolthet i flaggan, men främst är det den röda flaggan som firas 1 maj. Det är arbetarens stolthet. Det är Internationalen som gäller framför nationalsången.

Visst finns lever kulturkritiken sitt eget liv.

För arbetarna som kämpar på Göteborgs hamn för att bevara sina villkor är jag smått orolig för att för att Transport ska styra över dem. Frågan är om de som arbetar är tillräckligt kompetenta eller om det är de som sitter bakom skrivbordet.

Idag är det viktigt att vara sig själv. I familjen är det äntligen barnens villkor som tas på allvar.

Vi som är nöjda med livet har också en uppoffrande uppgift att leva för att barnens framtid är säkrad.

Men också viktigt att säkra arbetarens framtid. Särskilt i en tid då låga löner börjar etablera sig. I Nyköping har sjuksköterskorna den högsta ingångslönen i Sverige, vilket är något som jag är stolt över.

Epilog:

Lyssnar på Kent och tänker på den här låten som ur ett arbetarperspektiv har en djupare innebörd:

”Välkommen, välkommen hit, vem du än är, vad du än är”.