Väljarjakten – där siffror inte längre avgör ståndpunkt

I Novus senaste mätning kartläggs väljarns kön, ålder och utbildning. Deras inkomst, förtroende för sin partiledare och var de bor i förhållande till storstäder, större städer eller övrigt. De tre viktigaste frågorna radas upp.

Hos socialdemokraterna är det 1) sjukvården, 2) skola och utbildning och 3) äldreomsorg medan hos sverigedemokraterna är det 1) invandring och integration, 2) lag och ordning och 3) sjukvård. Moderaterna har precis samma prioritering i sakfrågor som sverigedemokraterna.

Att statsminister Stefan Löfven inte ens nämnde invandring och integration i sitt tal i Almedalen och lovade mer personal till sjukvården handlar om just detta. Ett klokt drag som fick flera att känna igen partiet när det visar sina styrkor inom välfärden.

Det är tryggt.

Novus skriver: ”Det är intressant då den viktigaste anledningen för alla andra partier uppges vara partiets ideologi, så säger man här sakfrågan. Det är kanske inte så förvånande på grund av deras positionering och starka sakfrågeägarskap i invandringsfrågan.”

Av intresse är också moderaternas väljare. Här styr plånboken partibokens tillhörighet så att säga, då 40 procent av deras medlemmar har +600k i inkomst jämfört med socialdemokraterna som har motsvarade 26 procent och sverigedemokraterna har motsvarande 21 procent.

Höginkomsttagare

Räknar man ihop kategoriers 400-600k och 600k+ så har socialdemokraterna 36 procent medan sverigedemokraterna har 38 procent och moderaterna har motsvarande 56 procent.

Framtidstro

De mest pessimistiska finns hos sverigedemokraterna. Hela 92 procent anser att samhällsutvecklingen går åt fel håll. Hos moderaterna är det 59 procent och hos socialdemokraterna är det 22 procent.

Kön

Frågan om väljarnas kön är 52 procent kvinnor i socialdemokraterna, i moderaterna är det 49 procent kvinnor och i sverigedemokraterna är motsvarande siffra 33 procent.

Alltså 67 procent män i sverigedemokraterna, 51 procent i moderaterna och 48 procent socialdemokraterna. 2018 blir de besvikna männens val.

Utbildning

På tal om högutbildade i universitet och högskola har moderaterna 55 procent, socialdemokraterna har 43 procent och sverigedemokraterna har motsvarande 30 procent. Av deras väljare har 54 procent gymnasieutbildning medan motsvarande hos moderaterna är 40 procent och hos socialdemokraterna 38 procent.

De med lägst utbildning är minst hos moderaterna, 5 procent, medan hos socialdemokraterna är det 12 procent och hos sverigedemokraterna 16 procent.

Geografi

I mindre städer eller landsbygden i kategorin ”övrigt” är sverigedemokraterna 49 procent. Socialdemokraterna 45 procent och moderaterna 33 procent.

De flesta valstrateger är överens om tillståndet och valet 2018 går mot en mörk nationell mandatperiod med mycket konstellationer för att förverkliga en konstruktiv regeringspolitik.

Det är dock långt ifrån att liknande sker i kommunala val där sverigedemokraterna saknar företrädare då kommunala uppdrag innebär mycket samtal med väljare men också att företrädarnas privatliv är mer uppenbart än i en storstad.

Kultur

Att Löfven både citerar Kent och gillar Winnerbäck är väl inte vara så långt ifrån jazz och blues om man ska tro Novus gällande vad socialdemokratiska väljare gillar i musikväg. Sverigedemokraterna gillar metal och dansband medan moderaterna gillar pop och dance.

Socialdemokraterna har framför sig ett tvåfrontskrig.

Frågan om form och modell för vad som är vad kommer röras upp rejält under valet och men framför allt efter valet.

De flesta vill bara vakna ur denna levande mardröm.