När värmen har bitit sig fast

Medtagen av solen i 30 graders värme så har många reagerat olika till hettan. Särskilt olika luftkonditioner har blivit populära och tagit slut i elektronikaffärer. Sömnen har påverkats och barnen ser medtagna ut och vattenmeloner är nedsatta i pris i köpmarknaden.

I juli tar journalisterna semester i likhet med politikerna som vilar inför den svåraste prövningen för svensk demokrati och författningsrätt sedan urminnes tider.

I Nyköping är inget parti på vänster eller högerskalan som vill samarbeta med sverigedemokraterna. Det är beskedet som lämnats. Bra!

Liknande situation som i riksdagen under de senaste fyra åren är att räkna med då Anna af Sillén (M) är beredd att styra under minoritet med Alliansen. Urban Granström (S) kan tänka sig samarbeta med partier på högerkanten men utesluter bara sverigedemokraterna.

När skolan har sommarlov så får vi respektera att ta vila från tankespår. Nu är det ändå sista stunden att tänka på att välja förskola inför hösten för många barn.

Lokala olyckor får alltid stor uppmärksamhet:

Nära Vipsgrillen spårade godsvagnen ur TGOJ-banan i tisdags. I lördags förra veckan uppstod en kraftig vattenläcka i Stenkulla, vilket var en mindre vårflod. I fredags uppstod kraftig rök i en intilliggande bostadsrätt. Brandpersonalen och polisen fick mycket uppskattningar av omgivningen.

I lördags besökte jag stadshuset med diskussion om lekens betydelse och barnuppfostran. Just barnens plats i samhället är Nyköpings starkaste sida.

De flesta som jag pratat om värmen har haft stora problem. De som bor i villa och har källare så sover de i god temperatur.

Nu går det få kompensation om lägenheten överstiger 26 grader i två dagar. Det lär dyka upp sådana extremfall runt om i landet.

Nu brummar AC:n i sovrummet med 65 decibel på natten och i vardagsrummet om dagen. 17 grader går den ner till.

För att svalka hela kroppen finns havet nära till hands för barn. Jogersö är också den stora magneten i trakten som lockar loppmarknadens aktörer varje tisdag.

Sommarlovet är för barnen en tid för mycket bad, glass och lek. Igår besökte vi min barndomsstad Eskilstuna. Dottern fick leka i samma sand som jag själv gjorde som sex månader gammal för nästan ett halvt sekel sedan.

Så blev det glass i samma område:

Samt ett besök på förskolan som jag och mina syskon gick på:

Området är väldigt tryggt och en idyll idag. En som bodde i vår gamla port tog lång tid att berätta om alla fördelar med området. Med enorma lekytor så gjorde socialdemokraterna mycket rätt under 1970-talet.