Luftkonditionering åt alla

Igår tillbringade jag kvällen med min familj ute i Skärgårdsvåfflan. Tanken var att aktivera vår treåring som har så stort livsglädje. Samtidigt att få uppleva naturen.

Nu går vi flesta och längtar efter regn. Det är naturligt. SMHI förutspår att vädret kommer bli ännu bättre eller sämre beroende på hur man ser att det blir varmare nästa vecka.

Numera brummar luftkonditioneringen i sovrummet om natten och om dagen i vardagsrummet. Att få en något varaktig lösning på hur och var varmluften ska komma ut var något utav en mindre vetenskap, men nu är det ordnat för sovrummet. Kvar återstår vardagsrummet.

Att leta efter böjbara plaströr 150mm var heller inte enkelt. Samtidigt blir datorn också varmare och behöver en ny fläkt. Att sprida kylan till olika rum börjar också bli viktigt.

Vad hände med min självständighet? När jag besökte några bekanta på ett landställe likt Persson och Findus i sörmländska myllan så förfärades jag av att björkarna är uttorkade.

När jag skulle samtala med några i sällskapet så frågar jag dottern: ”Kan jag få prata med dem för dig?” ”Ja, det går bra”, svarar hon och slutar samtidigt med att försöka överrösta mig.

Tänk vad värdefulla vardagens små tricks är. En ställa en fråga till sitt barn om tillåtelse istället för att tjata och gnata. Kanske är det något jag kan komma ihåg när hon ska lägga sig?

Nu när sommarledigheten går mot sina sista vecka vågar jag knappt ana vilka behov som våra offentliga lokaler står inför gällande kalla fläktar.

Luftkonditionering borde finnas på alla skolor. Särskild prioritering på förskolor då små barn har mindre kroppar och är mer utsatta. I värmen sprider sig virus lätt och det vill väl ingen ha?

Med tanke på att hjärtverksamheten reduceras kraftigt av värmen så borde vissa myndigheter som fattar livsavgörande beslut också ha luftkonditionering. Hint: Stadshuset är på tok för varmt.

Luftkonditionering borde naturligtvis finnas på äldreboenden. Med olika krämpor när kroppen behöver så mycket stöd är värmen i sig krävande. Hjärtat blir påverkat och får arbeta mer.

Hur kunde det bli så här varmt? Vintern i sig erbjöd en hel del snö. Värmen dröjde ända till maj och våren kom rekordsnabbt. Därefter har ingenting varit sig likt förutom midsommar som brukar vara dåliga.

Medelhavets temperaturer och numera brandberedskap har flyttat hit. Att Polen bidrar med så mycket brandkraft känns stärkande. Att 50 tyska brandmän i skrivandes stund hjälper till är också bra.