M och S har mest att förlora på nyval

Fortfarande kontrollräknas länsstyrelsens valresultat för Nyköping och Sörmlands län. 32 av 35 valdistrikt är räknade. Igår fattade valmyndighetens nämnd beslutet att fastställa riksdagens val. För socialdemokraterna i Nyköping innebär det att en efterlängtad riksdagsplats för Sofia Amloh inte infriades. Ett tråkigt och ledsamt besked. 

Nu väntar den tredje beslutande valrökningen fastställas för kommuner och landsting. Inväntandet är nödvändigt för att fatta långsiktiga beslut om eventuella samarbeten mellan blockgränser eller sverigedemokraterna. Närmast för ett frestat samarbete är moderaterna som 14 procent har lämnat till sverigedemokraterna. Motsvarande siffra för kristdemokraterna är 13 procent. Valu har belyst detta.

Frågorna är många. Kan alliansen tänka sig styra med passivt stöd från sverigedemokraterna? Ska alliansen styra även om de har färre mandat?

Ja, hur skulle det se ut om hela alliansen eller delar av dem styrde med sverigedemokraterna passiva stöd? Hur många dagar skulle det gå innan väljarna blev många som tröttnat på deras sätt att styra? Hur snabbt skulle de fatta beslut att de ångrar sitt riksdagsval?

Det vore verkligen ett vågat vågspel.

Anders Ygeman, (S) gruppledare i riksdagen, säger till P1 SR att socialdemokraterna vill bilda en regering över blockgränserna. Trots att 11 procent av väljarströmmen från socialdemokraterna har gått till sverigedemokraterna är dörren stängd, stämplad och fördömd. Statsminister Stefan Löfven (S) har gjort gällande att största block ska styra. Just nu är de rödgröna störst med 144 mandat mot alliansens 143 och sverigedemokraternas 62.

Uppropet i riksdagen är den 24 september. Riksdagens öppnande är 25 september. Alltså, om en vecka ställs allting på sin spets. Då kommer alliansen och sverigedemokraterna rösta ner de rödgröna. Talmannen kommer då kalla Stefan Löfven för att bilda regering. Kommer han tillbaka och inte får något så går turen till Ulf Kristersson. Sedan kommer dödläget med nyval.

Mandatfördelningen är (S) 100, (M) 70, (SD) 62, (C) 31, (V) 28, (KD) 22, (L) 20, (MP) 16. SD

Hur eventuell blocköverskridande regering ska se ut är oklart fram till dess. Tidigare kunde läckor komma ut på sociala medier men det politiska klimatet har blivit alltför slipat för att släppa ut okontrollerad information.

Att koka ihop socialdemokraterna och moderaterna handlar om två olika traditionella sätt att hantera konflikter, vilket kan skapa ont blod hos vissa.

Nu klagas föraktfullt om no-go-zoner och människohandel. Det är trots allt de som bor där som utgör väljarbasen för socialdemokraterna och det finns gränser även för den kritiken.

Skolan som jag bloggat lokalt för Nyköping har också ett rikstäckande väljarintresse. Hela 54 procent av väljarna tycker att skolan är viktigaste valfrågan.

Integriteten lär vara hög fram tills helgen. För SD handlar det om kulturens överlevnad och en strid på kniven. Då enligt Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen, skriver Reuters.

Det verkar vara som samtliga varianter måste undersökas medialt innan de avfärdas.

Hur det blir i Nyköping återstår att se. Just nu går samtliga på nålar för att vänta in resultatet.

Som det ser ut nu får vi vänta tills imorgon.

Om ingen vilja finns att bryta blockpolitiken slungas partierna in i ett nyval.

Frågan är om Nyköping kommer följa de andra exemplen som finns i Sörmland. Det vill säga Gnesta, Eskilstuna och Katrineholm där socialdemokraterna och moderaterna styr tillsammans.

Eftersom det finns både hårdföra och kompetenta politiker med starka viljor i vår kommun så säger jag inget. Men att moderaterna och socialdemokraterna har allt att förlora på nyval borde vara en fingervisning.