Enkel mattematik

PARTILEDAREN. Nu kämpar Stefan Löfven (S) mot Ulf Kristersson (M) som statsminister. Ord som kommer från Löfven handlar om ”glöm det” och från Aftonbladets ledarsida igår om ”enkel mattematik”, felstavat. Vad händer när vågmästaren Jimmie Åkesson (SD) håller i spakarna?

Jo, han pratar med Expressens skjutjärnsjournalisten Niklas Svensson som förtjänar all heder för att bevaka Bara Politik. Han är liten på jorden och pratar modigt med politiker som har stort inflytande över Sveriges framtid.

Vem minns inte när han ledde den minutiösa jakten på Mona Sahlin? Bevakade hennes ingång och utgång. Räknade hennes uppdrag och varenda krona och varje missad röst. Trots att hon fick 35 procent av rösterna?

Från det gamla gänget är det bara Thomas Bodström som är med i Bara Politik. Då när politiken fungerade per automatik och när skarorna höll ihop bakom kandidaterna.

Nu är det Annie Lööf (C) som går tuffast i närkamp med Jimmie Åkesson (SD). Det diskuteras ständigt kring den krassa människosynen som ligger som grund för främlingsfientligheten.

Empati är fantastiskt. Den tillhör de lyhörda som besitter den enorma gåvan att uppfatta lidande och smärta. Fast nu är empatin under schack efter att ha fått galoppera som en vild vit häst i det fria i händerna hos de priviligierade.

Ja, makt handlar om privilegier och syftet med dem är som alltid: mer makt.

Både moderaterna och socialdemokraterna kommer förr eller senare att sitta i samma minst olycksbådande regering. Frågan är bara när. Bara tiden kan avgöra osmosen.

Naturligtvis kommer Ulf Kristersson att vilja ha finansministerposten och möjligtvis Annie Lööf (C) som utrikesminister efter att ha tagit strid och är fenomenal i nära relationer.

Statsminster Stefan Löfven (S) kommer ha en regering som kommer orsaka mer förhandling än överväga långsiktiga för- och nackdelarna. Här kommer riksdagsgruppen inte räcka – vilket innebär att SKL blir symbiotisk med regeringens politik för företrädarna som senare diskuterar med partiförgreningar.

Personliga/privata brev till ministrar från partiföreträdare är också ett sätt. Hur som helst måste nya forum skapas för att förankra förslagen.

I princip behöver stora delar av samhället uppdateras.

Bostadspolitiken, infrastrukturen som sliter sönder ideologiska gränser, skolan står också inför en ny färdriktning. Särskilt när teknikfientligheten existerar och närmare en miljon pensionärer ( 844,000 över 65 år) inte vet att resan utomlands går att göra genom några knapptryck hemifrån.

Så vi står alltså inför en fantastisk framtid. Det som gör ont är rädslan för det nya.

Romarriket hade en fantastisk infrastruktur. Det byggde på vägar kors och tvärs genom Europa och Mellanöstern.

Jag skulle säga att vi är där.

Motpoler i politiken behövs. De återspeglar de motpoler vi möter i vardagen.

I Brandkärr i Nyköping talar inte de skjutna om interna uppgörelser som sker i området. Att socialdemokraterna gör allt för att förändra den lokala fientligheten är ett faktum, men det är bra om större resurser kan riktas om.

Ett ledarskap där staten har en särskild roll. Då att förmedla ansvaret så det berör alla inblandade.

En reaktion till “Enkel mattematik

Kommentarsfunktionen är stängd.