Värmen från en annan

En Nyköpingsbo har avlidit i 41 år, skriver SN. Familjen är rena sportiga medan permobilen sitter en kvinna som är väldigt social. Varje gång när jag besökt Svenska kyrkan i Nyköping så har jag träffat på henne.

Hon fnös åt mina ideal och jag böjde mig för henne. Det är ju en självklarhet hur mycket press eller stress eller ideal som man vill hänga över varandra. Hon stod upp för rätten att vara sig själv även om vi är olika.

Så när dottern Milla var född så besöktes kyrkan ibland. Det var en trygg miljö och viktigt att få tillgång till människor som förebild. Vid ett ögonblick sprang Milla iväg och gav henne ett stort intresse. Så fick hon kliva upp i hennes famn.

Det är ju den här otroliga värmen som jag tycker är värd att skriva om. Hur den är viktig för människan och dess förmåga att vara sig själv. Att den smittar mer än de ideal vi bär – oavsett dess värde.

Barnafödandet förändrar kvinnokroppen. Det gjorde även min manskropp när dottern föddes. Självförtroendet växte varje dag när jag vilket fantastiskt redskap kroppen är och vilken enorm gåva.

Att födas med fysiska hinder är inget att skoja om. Det är inget val och så länge människan andas finns hoppet och tron.

Ibland myser jag med Kent strömmandes i bilen med min fru. ”Vet du att han sjunger om Eskilstuna? Som han lägger tunga ord över vilket passar grabbar som inte lämnar staden för högre studier”, frågar jag retoriskt.

Igår lusläste jag texten och njöt av låten Mannen i den vita hatten.

Så kom jävla döden osökt genom dörren och sliter fina människoliv från jorden.

Fast det var ju mer så jag kände om bloggen. Att den var ett glashus och en kuvös men där jag känner mig säker i någon form av existensiell djungel.

Fast ibland finns det skikt i idyllen. En spökstad? En betongdjungel?

Nej, jag håller inte med dysterheten, men känner igen den. Levnadsfattigdom och cynism drabbar alla någon gång i livet. När någon får det att låta vackert, så blir jag imponerad.

Jaha, så igår blev det ett besök i kyrkan. Politiker räknar nu dagar. Ett nyval kanske står för dörren. Då måste partierna bestämma sig i förväg vem de ska rösta på.

Det är ju kontentan av att MP har fått stödröster från socialdemokraterna men att deras företrädare väljer att gå över till alliansen på sina håll.

DÖ kan ju också betyda en ny decemberöverenskommelse. En sådan vill inte SD bort gratis och partierna har gått till val på att inte samarbeta med SD.

Samtidigt går det inte ducka så mycket längre för SD:s politik. Lika bitter på sina håll som artistgruppen Kent. Att det är männen som stannar kvar i landsbygden och kvinnor som lämnar.

Vid ett nyval är risken att de ökar och MP får färre mandat. Det kan bli dödsstöten för vänsterblocket i riksdagen.

Alltså, hjälp, vad självkritiska vänsterblocket kan vara. Självkritiken känns dock inte lika farlig idag som förr. Den har blivit kultur och mer tradition.