Självkritiken är demokratins vitala vän

NYKÖPING| LÖRDAGSKÅSERI Inför den tredje gångens statsministeromröstning inträffar på onsdag den 16 januari. Redan på måndagen i vecka 2 träffas Ulf Kristersson och Stefan Löfven hos talmannen Andreas Norlén.

Det finns all anledning att tro att omröstning 3 av 5 inte lyckas. Då för att det finns två omröstningar kvar och att det fjärde eller det femte blir helt avgörande för om det blir ett nyval.

Det finns en stor nöt att knäcka för Alliansen: Hur ska de lyckas få med Annie Lööf och Jan Björklund när Jimmie Åkesson sitter med på tåget? Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor har medvind då de svängt ytterligare mot den socialkonservativa ideologin och står och väger när det gäller synen på invandrare.

Samma värme känner varken Annie Lööf, vilket säger en hel del om hennes parti på den ideologiska trygga sidan. Under Alliansens glansdagar var det liberalernas Jan Björklund som hade en strategi för att formulera kritiken mot sverigedemokraterna.

Inom socialdemokraterna har det länge funnits en medvetenhet inför demokratiska ideal. ”Vi är inte demokratiska här” har Sofia Amloh sagt vid ett medlemsmöte i Nyköping angående hur saker och ting genomförs i partiets topp. Just sådana självkritiska bisatser är vitala för ett demokratiskt internt arbete.

Vid ett nyval kan Nyköpings arbetarkommun få sin efterlängtade riksdagskandidat i Sofia.

Någonstans kokar de politiska ambitionerna efter hårda strider ner till värderingar. Pragmatism handlar om att stå som vinnare i slutändan. Både Kristersson och Löfven är slipade politiker som vill vinna i längden och dra det längsta strået.

Med nuvarande valresultat borde hela Alliansen lägga ner sina röster. Då om det varit Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund som drev politiken. Istället accepterar Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor hjälp av sverigedemokraterna att genomföra en främlingsfientlig budget.

Andra sidan av myntet då, undrar nog kritikern till mitt urval av texter att referera.

Pensionärerna får skrotsummor i jämförelse med invandare. Kort kan sägas att de ur lägsta socialgruppen, de med lägst pensioner och de som har lägst sjukpenning, de svenskar som årtionden levt inom socialtjänstens regi. De har flyttat ut från Stenkulla i samband med renoveringen och ersatts av familjer från Syrien.

Syrier fungerar inte ett dugg med familjer från Somalia som lever utifrån strikta muslimska förbud. Flera gånger får jag svara att Sverige inte blundar för terroristernas verksamhet, att vi slutat titta mellan fingrarna och att de inte kommer undan med att förbereda krig i vårt land på annat territorium.

Här har flera fått fly från Aleppo efter att IS omringade staden. Efter att ha läst flera böcker om andra världskriget undrar jag vad för säkerhet som Syrien har. De måste helt sakna digital kontroll från insidan och i form av satelliter från luften.

Att så kallade drönare som flyger tusentals kilometer i luften kan med en halvmeters felmarginal träffa rätt med hjälp av satelliter. Föraren behöver längre inte utsätta sitt eget liv för fara. Militära operationer behöver inte förlora någon.

Särskilt effektiv kan den syriska armén alltså inte vara med modernt försvar. Inte heller de som leker Ove och skär upp däcken på ouppmärksamma förare som missar övergångsstället mittemot Ica Nära i Stenkulla. Själv fick jag en skruv inborrad i ett däck. Hur som helst saknar övergångsstället vita ränder.

Med satelliter går det att se väldigt mycket även i efterhand. Exempelvis går det att se sig själv åka skidor ner för ett berg i efterhand.

Med mycket pengar går det att köpa tillräckligt med militär utrustning via skumma stater som säljer vidare. Det kostar troligtvis mer, men om alla resurser går till krigföring så finns resurserna för köparen.

Demokratin är sårbar. Inte bara för toppstyrning utan direkt insyn utan också sårbar för att bli utnyttjad. ”Vi har varit naiva”, sa Stefan Löfven och satte därmed stopp för den multikulturella projektet med fri invandring. SVT: ”Kanske har det varit svårt att acceptera att det mitt ibland oss finns svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i IS”, sade Stefan Löfven den 19 november 2015.

Dåvarande år 28 februari 2015 sade inrikesminister Anders Ygeman till DN att ”vi har varit naiva och trott att antisemitismen till hör historien. Vi har inte tagit matchen och stått upp för judarna.”

Med de markeringarna har socialdemokraterna tagit viktiga steg för demokratins överlevnad även idag. Hoppas Jan Björklund och Annie Lööf vågar välja demokratin. De lade ner sina röster utan stöd från Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.

Det finns ingen Allians längre att samarbeta utifrån när värderingarna skiljer sig så markant.