Vad vill Ryssland – ett kallt krig som gick över till ett tyst krig

FÖRSVARET Efter kränkningen i luftrummet i Sverige så väcker det en del frågor. Efter att Krimhalvön blev övertagen av Ryssland har EU reagerat väldigt starkt. Även Veckans brott i SVT reagerar starkt mot spionier i Storbritannien. I USA har demokraterna en svår relation med Ryssland och de har bakbundit president Donald Trump bakom sitt skrivbord där han avskedat samtliga som har försökt bygga upp en ny relation med Ryssland med stor misstänksamhet.

Kanske innehöll diskussionerna en uppgörelse om Syrien, som vi vet att det slätades över med större fokus på hemmaplan och Ryssland fick lösa konflikten mellan Saudiarabien och Syrien, Iran och Libanon på egen hand.

Det är klart att Sverige har en öppenhet inför alliansfrihet, men i praktiken har vi med Storbritannien, USA och även Saudiarabien. Det är bara Sverigedemokraterna som försöker skapa fördomar om flyktingar. Terrorismen har valt att stanna kvar i Sveriges säkerhet, men det har lugnat ner sig efter att Kalifatdrömmen har fallit ihop.
Nu är ju Sverige expert på säkerhetskommunikation mellan USA och Sverige. Så det blir alltid en stor uppmärksamhet som måste besvaras från försvarsministern.

Det här blir ju en diplomatisk diskussion mellan nya Löfven-regeringen och Putin-administrationen. Det blir ju ett svar på Stefan Löfven som sa i sitt regeringstal att om någon attackerar de länder som vi ingår ihop så skyddar vi dem.
– Om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller EU ska Sverige inte förhålla sig passivt. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas, sa Stefan Löfven.

Det är en linjebrytare som inte diskuteras i nyhetsmedia, för det innebär personliga besök från underrättelsepersonal som kan bli smått sura för offentliga åsikter.

Sverige sa ju inte ja till Nato, men det blev en kompromiss som liberalerna förespråkade som nu S, MP och C står bakom – och V i kulisserna. Nu får försvarsminister Peter Hultqvist sitt första uppdrag att försvara den svenska nya positionen med klassiska uttrycksmedel.

Politik är politik, borde svaret vara för en ny position inom försvarslinjen där det råder ömsesidighet. Ett steg närmare från alliansfriheten som innebär direkt ett svar från Sovjetunionen, men att det ska vara ett svar från samma Putin-administrationen var nog en chansning som inte gick hem.

Nu blir det att stå bakom den nya linjen och liberalerna borde egentligen få svara på frågan, men det blir socialdemokraterna som är regering.

Här har statsminister Stefan Löfven redan målat in sig i ett hörn. Att han ska ordna upp en ny förhandlingsordning med Ryssland efter kompromissregeringen kommer därför som ett brev på posten. Frågan är om allmänheten ens vågar ta upp ämnet, eller om det fortfarande råder ett kallt krig som övergått till ett tyst krig. Statsminister Stefan Löfven har därför en viktig uppgift att förhandla. Med Putin.

Alternativet vore att blunda, men det skulle kosta i form av stor oro hos de som arbetar inom försvarsmakten som förväntar sig svar från S-politiker.