Vart tog det politiska ansvaret för arbetslösheten vägen?

Arbetsförmedlingen säger upp 1/3 av sin styrka och 4 500 personer sägs upp, enligt det värst befarade prognosen från generaldirektören Mikael Sjöberg som realiserades i decemberbudgeten från M/KD som fick stöd av SD och att C och L inte valde gå emot den.

Vem som ska ta ansvar för budgeten är nya S/MP-regeringen. Nu blir arbetsförmedlare av med sina jobb. Det är knappast en sympatisk beundrad grupp. I Nyköping har arbetsförmedlingen blivit en sluss för integration, vilket stämmer överens med andra kommuner i Sverige

Det har varit ganska uppgiven stämning på arbetsförmedlingen. Kritiken har varit massiv och senaste uppsägningen från Eberspächer där 280 personer sägs upp 1 juli visar att varken kommunens ledning eller arbetsförmedling hade kontakt med Eberspächers ledning.

Hur den arbetslösa kommer ur situation är högst individuell. Det politiska ansvaret har marginaliserats till fokus på invandrargrupper och kvinnor.

Svåraste är långtidsarbetslösheten som i gamla industristäder där män saknar universitetsutbildning eller för den delen gymnasieutbildning slås ut.

Tidigare har socialdemokraterna löst det ekonomiska med ett överslätande tålamod, vilket väckt ilskna hos moderaterna.

Behovet av förändringar finns där. Vad som blir än mer tydligt är bristen på det politiska ansvaret för de arbetslösa. Från att vara på upphällningen har den blivit än mer obefintlig.

Istället riktar fler och fler sina hopp till kommunens ledning och dess privilegiesystem. Det blev särskilt tydligt med OFTA-programmet i Nyköping som riktade in sig på somaliska kvinnor. En annan grupp som kommer behöva stor hjälp är afghanerna som saknar utbildning.

Samtidigt har vi ett eget internt system som också behöver putsas av. Kanske har vi varit för hårda mot våra egna och snälla mot andra?

Tänk, vad säger det här om oss? Vad kommunicerar vi?

Och vart tog rättvisan vägen?

Med tanke på Sverige saknade en regering i nästan ett halvår så undrar nog de flesta vem som egentligen behöver jobba.

Synen på jobb behöver också ändras. De fysiska jobben som männen gjorde har försvunnit.

Rekommenderar Ekdal & Ekdal på SVT. Både avsnitt 2 och 3.