Vad gör vi åt de IS-krigarna som återvänder till Sverige?

De har avrättat kristna som flugor. Huggit halsen, skjutit dem i huvudet, styckat kroppsdelar, våldtagit deras fruar, fördrivit dem från deras hem och tagit deras land. De har skrutit att de är överlägsna och deras beteende har varit en skräck för demokratier som sätter folkrätten i första rummet.

Från oväntat håll kommer anbudet att vi ska ta hand om våra medborgare som varit eller fortfarande är IS-krigare.

Förr så Guantánamo fungerade som en pool för inbitna terrorister, men här handlar det här mer om förortsbarn som saknar vuxna förebilder.

I Sverige tar även papporna hand om barnen. Leker med dem och uppoffrar sin tid, engagemang och lirkar med trygg hand bort eventuellt bråte som ligger i vägen för ett barns oskyldiga kommunikation.

Fast de här IS-krigarna är inte oskyldiga. De har blod på sina händer och de har videofilmat sina dumheter som finns uppladdade på varje digitalt moln som via underrättelsens långa arm det går att vaska fram bevis. Det är ju därför västvärlden har en överlägsen underrättelseorganisation.

Det är lätt att ta till humor i fallet. Då tänker jag på Svenska Nyheter. Samtidigt måste politiker möta upp omöjliga frågor.

Det är övermäktigt att kommuner utan beredskap ska ta emot dem. Säkerhet kostar och har alltid gjort det, men kommuners bidrag bygger på att individer söker hjälp alternativt tackar ja till det. Det här blir kontraproduktivt.

IS-krigarna som återvänder behöver någon form av inre reparationsarbete. Samvetet ät västvärldens bästa vapen.

Därför måste domstolarna återigen ta sig an det otacksamma uppdraget att döma återvändande IS-krigare.

Parallellsamhällets fördelar bestod av att leva sida vid sida under likvärdiga förhållanden och förverkliga sitt eget liv. När den utnyttjas för radikalisering kan vi inte lämna den till godtycklighet.

Faktum är att hela samhället behöver ta ansvar. Det är trots allt vårt samhälle det handlar om.

Ingen ville nog att de skulle komma tillbaka. När president Donald Trump nu vädjar till Sverige att följa folkrätten så ryggar de flesta tillbaka. Faktum är att han har rätt.

Samtidigt skjuter Trump in bollen i öppet mål: ”Titta vad som händer i Sverige. I Sverige! I Sverige!”

De återvändande IS-krigarna visar hur naiva kommunerna varit och hur säkerheten har brustit.

Om vi dömer dem så dömer vi också oss själva. Så är det.

En lokal ”värnplikt” vore på sin plats. Det är ju åt det hållet som säkerhetsbranschen går. Kameraövervakning på offentliga platser där det förekommer handel med vapen borde tillåtas.

Här borde försvarsmakten få mer inflytande i samhället.

Det bästa med tekniken är att det går att skapa algoritmer i oändlighet, vilket gör att den så kallade ”värnplikten” i framtiden att göras av Artificiell Intelligens, AI. Så det behövs ta i åtanke också.

Nu ligger källkoden för AI öppen, vilket återigen är demokratins charm.

Källa: Bilden är från Pixabay.