IS-fångar återvänder till vad?

Korrespondenterna besöker IS-fångar från Sverige. Här finns familjer som splittrats, som lever under svåra förhållanden i fångläger. Det är magstarkt och jag har inte sett en enda människa som försvarar IS gärningar som skulle ta oss tillbaka till slavliknande förhållanden som funnits i mänsklighetens historia där medborgarskapet var kronan på titeln för värdet av en röst.

För föräldrar som har barn som deltagit i IS är det här ett öppet sår. Död och åter död. Tusentals bilder från mobiltelefoner bekräftar grymheterna för vitögat där barn uppmuntras skära halsen av IS-anhängarnas offer.

Frågan är vad Sverige ska göra?

För i Sverige tror vi på förlåtelsen, försoningen, återlösning och uppståndelsen.

När det kommer till krigsförbrytare från olika förtryckande och blodtörstiga ledarskap i Europa försvann de spårlöst och i Sverige sopades retoriken ner och grymheterna fick ingen plats – snarare formulerades en direkt motsats. Deras barn diagnostiserades för att sakta stigmatisera deras skuld till individnivå.

Beslutet om IS-fångar har troligtvis redan skett, fast ingen säger något officiellt. Underförstått kommer inga återvändande IS-soldater till Nyköping meddelar SN. Beredskapen från kommunen är vaket.

Stockholms olika utsatta områden får flera, vilket gör att de i princip får fri lejd till ett normalt liv. Promenera fritt i offentliga utrymmen och tro att ingen känner av deras illdåd.

Att inte ha någon dialog, samtal eller diskussion med muslimer som har någorlunda förnuftet i behåll verkar socialdemokraterna på sina håll ha fastnat i koder om uppförande. Något som Stefan Löfven bedyrat att förtrycket mot kvinnor ska upphöra.

Osäkerheten är den klassiska mänskliga reaktionen här i Sverige.

Fler muslimer som har förnuftet i fånga kan låta en juridisk process riva upp allt som IS-anhängaren förlitar sig på hellre på än att hamna i slutgiltigt förvaring hos kurderna.

Smått trösterikt är att IS-anhängaren ville skona Sverige och samtyckte inte till lastbilsattacken på drottninggatan.

Är svensk kultur underlägsen den arabiska? Somliga menar det, vilket gör att vår kultur behöver förstärkas på olika sätt. Om kulturen används för att släcka negativa bränder och inte till positiva saker så blir det aldrig bra.

Det viktiga värden av positiva upplevelsen skapar en buffertzon mot de negativa. De positiva upplevelserna bygger på barns lek och vuxen kreativitet och uppfinningsrikedom.

En reaktion till “IS-fångar återvänder till vad?

  1. Instämmer helt och hållet med dig, din artikel visar vad jag känner också.
    Sverige i nötskal, allt och alla skall förlåtas, tas om hand, manifesteras för.
    Och ja, arabisk kultur är underlägsen vår. Men det tråkigaste är ändå : var är protesterna mot allt detta, var är manifestationerna mot att IS krigare, IS kvinnor och IS barn skall komma hit.
    Det är den stora tystnaden som släpper fram den stora ondskan.

Kommentarsfunktionen är stängd.