Solcellernas lathund

Hållbarhet är nyckelordet när målmedvetenheten skulle ökas för miljöns skull. Så har andra mål dykt upp som lockar privata investerare och i Nyköping och andra platser gåt det att se solceller på taket.

För medvetenhet kring miljön kommer inte helt gratis. Mer soliga dagar och värme är fantastiskt, men smolket i bägaren är att den hakade upp sig förra sommaren – och då undras det om det sker samma sak i år?

Att minska på koldioxiden är central. Att försöka få de som flyger att känna skam är ett journalistiskt grepp. Att fokusera positivt på barnfamiljer som åker tåg är också ett annat grepp.

På Vattenfalls hemsida går det att läsa om solceller och om ett elbilsrally som inte är något rally. Om containstora batterier som förser elskotrar som både är smarta och fossilfria.

Det låter glättigt för en kritiskt sinne som tror att det finns en hake i allt. Men, när det kommer till allt viktigt är det viktigt att hitta positiva exempel och bygga på dem.

Just att regeringen satsar 736 miljoner 2019 på solceller. Stödnivån blir sänkt till 20 procent. Nu kanske vi kan slå oss för bröstet, men vi har endast 0,1 procent solceller jämfört med Tysklands 7 procent, enligt Vattenfalls faktabank.

Så Sverige behöver göra mer och ta sitt ur kärnkraften. Den är fossilfri, ja, men inte förnybar.

Nu gäller det att ansöka om solceller digitalt hos Boverket eller via blankett från energimyndigheten och gäller företag, privatpersoner och offentliga organisationer. Skulle vara häftigt om Nyköpingshem hade solceller och därmed drog ner kostnaderna för många som bor i deras hyresrätter.

I Borlänge satsar kommunen på att ge stöd till medborgarna gällande solceller och har gjort en detaljerad lathund.