Tung dag för moderaterna

Då kom meddelandet att Erik Bengtzboe lämnar sitt uppdrag riksdagen som representant för moderaterna i Sörmland, plus vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Igår samlades moderaterna i Nyköping. Lugnt kan sägas att Nyköping är ett föregångsexempel på ekonomiska detaljer, vilket inte märks på en rad områden.

Luften låg tung igår över moderaterna och bara en tränat öga plockar upp ångesten inför ett obekvämt beslut. Bengtzboe kunde ha valt en annan väg när ledningen träffades, men för att minimera skadan valde han alltså att avgå.

Att moderaterna i Eskilstuna tidigt var ute med krav på hans avgång tystades av Ulf Kristersson som tog honom under vingarna.

Aftonbladet har tagit reda på oegentligheterna. Skriven på sin mammas fritidshus blev han efter att han var skriven i sin mammas villa. Eftersom han påstår att han bott permanent i ett fritidshus utan sophämtning i sju månader så är det ett brott mot miljöbalken.

Det blev helt enkelt för mycket och 158 000 kronor från skattebetalarna när tunga moderata företrädare samlades kring Bengtzboes politiska karriär.

Var det rätt beslut att låta Bengtzboe gå?

Vi vet hur mycket skada socialdemokraterna tog internt av Mona Sahlins slarv och näst intill eget påhittade regelverk. Det var när hon hade satt det i system som granskningen blev allvarlig och grusade gången.

Även moderaterna var tuffa när det kom till socialdemokraterna gällande transportverkets förseelser där inrikesministern Ygeman var ytterst ansvarig. Den enda som fick stanna kvar var försvarsministern Hulqvist / och då rörde det sig inte om personligt slarv, utan om digitalt motstånd och kunskapsbrist.

Även Håkan Juholt (S) som var partiledare mellan 2011-2012 föll på likande sätt. Dessförinnan var ju Palme mellan 1969-1986 länge ledaren. Ingvar Carlsson 1986-1996 och Göran Persson 1996-2007. Därefter kom många instabila år hos socialdemokraterna från 2007-2012.

Hur känns det att vara partiledare? Eller att få ett uppdrag av partiet att vara företrädare? Att få kliva in i en värld få förunnat?

Ja, det är obeskrivligt stort, hedervärt och innerligt.

Så hur känns det att åka ut på det här sättet? Ja, det är väl motsatsen till det beskrivningar som nyss nämndes.

Tidigare satt Bengtzboe i olika nämnder i Nyköping där partikollegor lärt känna honom. Det var här i Nyköping han blev fostrad.