Svenska modellen: En läxa lärd är en andra chans

Svenska modellen som handlar om fackens och arbetstagarnas villkor har systematiskt motarbetats av moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna i olika omröstningar i EU, visar ett centralt dokument från socialdemokraterna inför EU-valet.

Det finns många exempel på hur svenska högern vill försämra och snedvrida konkurrensens vilket drabbar företags och löntagare. I EU-nämnden är M, KD och SD emot den sociala pelaren som bland annat innebär att parterna på arbetsmarknaden löser konflikterna tillsammans.

Den sociala pelaren är inte tvingande utan ger medlemsländerna möjlighet att tillgodogöra sig skydd för arbetstagare som saknar rättigheter i sina länder.

I EU borde den sociala pelaren vara viktig, eftersom den ger män och kvinnor schyssta villkor på arbetsmarknaden. Den sätter också fokus på EUs roll att vara mer till för sina medborgare än en marknad som tillåter minimilöner och urholkar värdet av ett arbete.

S-dokumentet lyfter även frågan om uteslutningen” av det ungerska nationalkonservativa Fidesz ur EPP, där det politiska arbetet samt beslutsfattandet i Europaparlamentet sker. Istället har de uteslutit delvis ur paraplyorganisationen EPP men inte från det dagliga politiska arbetet.

Just sådana här politiska skenavrättningar av nationalistiska krafter verkar både vara en sport i att tala med kluven tunga. Istället kan nu Viktor Orbáns europaparlamentariker verka för att ”invandringsmotståndskrafter får större inflytande i EPP”.

I december 2018 klubbades en lag igenom i Ungern där anställda kan tvingas arbeta 400 timmar övertid på ett år och arbetsgivaren kan hålla inne på lönen i tre år. Forskare menar att anställda står i starkare beroendeställning till sin arbetsgivare på grund av en försvagad arbetsrätt.

Istället blir lagens kraft att arbetstagare inte får betalt för tre års övertid, vilket fått lagen att kallas för slavlagen i New York Times. Redan när Viktor Orbán kom till makten har strejkrätten försvunnit, enligt LO.se. Då genom att parterna ska upprätthålla en ”servicenivå” och att en domstol ska avgöra tvistefrågan.

Rätten att strejka handlar ju om att skapa opinion för sin sak och få så mycket uppmärksamhet som möjligt där konsekvenserna blir så stora som möjligt. Ja, det säger ju sig självt att arbetsgivaren inte vill förlora miljoner på grund av strejkrätten som senast i SAS-konflikten.

Vad kan vi lära oss av det här, frågar sig LO-bloggaren Claes-Mikael Jonsson som läst Bengt Lindroths ”Väljarnas hämnd” där han i sin tur berättar anekdoten om danske socialdemokraten Jens Otto Krag som 1973 förlorade mot ett av Nordens första populister. Hans läxa var att jobba med de underliggande frågorna som ligger och skaver istället för att försöka jaga partiet eller personen.

Det är också något jag upplever med Stefan Löfven. Det är tydligt hur han har en röd tråd i sin politiska gärning. Att högerkrafterna är motståndare till invandringen är en sak, men att de också vill dramatiskt minska rättigheterna hos anställda är en annan.

Här finns otaliga politiska poäng att vinna.

Samtidigt finns det även otaliga politiska frågor att svara på och lösa som ger näring åt missnöjet som leder väljare rakt i armarna på SD och Jimmie Åkesson.

Rockgruppen Kent sjunger pedagogiskt i låten Silver:

Min mamma sa, vad som än händer
Min pappa sa, vad du än känner
Så finns vi här, så länge vi kan
En läxa lärd är en andra chans

Så ge inte upp
Men visa alltid respekt
Skyll inte ifrån dig, det är inte fegt att vara rädd
Håll vännerna nära, annars blir livet tomt
Det är enkelt att vika sig
Att stå upp gör ont