Bipolaritet – en sjukdom att ta på allvar

Det är nu tolv år jag levt ihop med en bipolär person som använder tryggheten som ett sätt som är annorlunda. Istället för att satsa på att bygga på positivitet och trygghet är den bipolära expert på att skapa situationer i nära relationer där de emotionellt urladdar sig.

Det är nästan dagligen det kommer en så kallad emotionell rapport om vad som var fel med de människorna, att det saknades människor i samma ålder, att ”jag troligtvis är hungrig” och ”nu måste vi göra något”.

Det är en enorm rastlöshet som griper tag och de ser ingen annan utväg än att göra det. Det är vad som kallas ett manisk episod.

Kartläggningen av så kallade triggers är viktig för att förstå de utlösande mekanismerna. Här är det köpmani som hägrar. Flera år spenderades åt att handla och återigen handla och handla mat och grejer i överflöd.

Men finns det hopp? Det är klart att vara den som står närmast får stå ut med extrema rapporter och naturligtvis lägger hon i växeln att ”det måste ju vara något fel på dig”.

Så här har region Sörmland varit generös med en patientutbildning. Men eftersom bipolaritet har funnits så länge och så få pratar om det så tror jag de felaktigt kallats för ”energitjuvar”. Kortfattat kan sägas att de är experter på allt annat ån sig själva – vilket också är deras största utmaning.

Krasst kallas det för sjukdomsinsikt.

Det tråkiga med bipolariteten är att den inre tryggheten är ett minimum och kombinerat med kontinuerligt bristande självkännedom och förnekelse så ökar risken för ett skov.

Det är när de maniska episoderna helt tar överhanden och internering i psykvård (eller fängelse) är det enda alternativet med starka mediciner och sjukvårdspersonal som kontrollerar och sköter tillståndet.

Nu har jag hittat en Bipolar Warriors på Youtube där en man beskriver hur hans liv blivit påverkad av sjukdomen och ger en del konkreta råd för de som har den.

Märkligt är att 5,7 miljoner amerikanare lider av sjukdomen, och det förväntas att det talas tyst om den. 90 procent av bipolära relationer slutar med skilsmässa enligt Psychology Today.

Lägg till att 40 procent av bipolära missbrukar alkohol så ligger de därmed under radarn för svenska villkor.

Att det tar nästan 20 år innan den bipolära får en diagnos.

Att bipolära får sjukpenning har diskuterats fram och tillbaka hos Försäkringskassan, men oftast är det den här gruppen som kommer tillbaka in i sjukförsäkringen under särskilda skäl och får det i slutändan.

3 reaktioner till “Bipolaritet – en sjukdom att ta på allvar

 1. Hej,
  Känner igen mig i det du skriver om bipolära personer.
  Var sambo i tre år med en kvinna som var bipolär, vilket jag inte förstod det första åren, då denna person var mycket karismatisk och manipulerade. Det började så smått med projicera allt som var ” fel ” på mig.
  Jag var på den tiden borta från hemmet på jobb, mitt i veckan, och det sista halvåret var en pina över helgerna, ville knappt komma hem pga det destruktiva som väntade.
  Stannade dock kvar i detta dåliga förhållande det sista halvåret, mest för att övertyga mig själv att det inte var ” fel ” på mig.
  Det slutade i kaos och flygande porslin, glas mm, dock inte från min sida.
  Jag skulle kunna fortsätta skriva, men jag tror du förstår hur det var.

Kommentarsfunktionen är stängd.