Är pensionärerna glömda i EU-valet?

Igår hade jag möjligheten att prata med några pensionärer. Passade också på att säga att grannen från Syrien fått jobb med 24,000 kr/månaden som de tyckte var en förmögenhet, plus att de tyckte politikerna i riksdagen hade svikit pensionärerna.

Så kan det gå i vissa samtal.

Det finns fattiga pensionärer i Sverige. Som inte har råd med det ena och det andra och därmed tagit avstånd från de etablerade partierna.

Idag har Sverige två miljoner medborgare över 65 år och utgör 27 procent av befolkningen, men utgör endast 1,7 procent (6 personer) av riksdagens ledamöter.

Vattenfall har höjt nätavgiften med 300 procent. Idag är elen billigare än nätavgiften då konkurrensen pressar ner priset.

De som drabbad främst är pensionärerna som redan har låga inkomster. De 200kr/mån som socialdemokraterna var med och stoltserade om har ätits upp av nätavgiften till Vattenfall.

Så är det inte dags att privatisera nätavgiften också, och därmed konkurrensutsätta den då den används som kassako i politiskt företagsekonomi.

Hur som helst kom de också fram till att lokaltidningen SN befinner sig i kris. Ibland kan jag tycka att Nyköpingsborna är rätt så smarta.

Här kom också fifflandet upp med reseersättningar till politiska möten upp. Att det var en kassako för politiker som fifflar för att få en extra inkomst.

Så visst är pensionärerna i Nyköping ovanligt smarta.

Lägg till att Sverige inte tagit ut 800 miljoner som kunde regnat över de som kommer från krigshärjade zoner. Men det är helt fördelningspolitiskt skevt att pensionärerna inte får någonting.

Ändå kan jag tycka pensionärerna tas tillvara här, men särskilt mycket pengar får de inte.

Det kommer därför bli intressant att se hur pensionärerna röstar i EU-valet.

För socialdemokraterna är rösterna från pensionärerna viktiga. Enligt SCB är pensionärerna den största gruppen som röstar. 2014 års val till EU-parlamentet var det 54,1 procent som röstade som var 65+.