EU-val med misstroendeförklaringar

Det stundar EU-val i Sverige. De politiska samtalsvågorna går höga och skärps. Här korsar svenska modellen där kollektivavtalen fortsatt ska skydda arbetare. Svensk Näringsliv som trixar med vinsten för att sälja sin själ för högstbjudande vinst.

Samtidigt finns det gott om politikerförakt. Det finns en ingrodd föreställning om att politiker smörjer sitt eget krås själv vilket fick vatten över kvarnen efter att moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Erik Bengtzboe valde att avgå som vice ordförande och talesperson efter Aftonbladets avslöjande.

Därefter kom nyheten om att moderaterna vill tvinga bort socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Då med stöd från liberalerna.

Igår sa Ulf Kristersson till SVT: ”Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder. Därefter farit med osanning om hur det gått till. Hon har fått flera möjligheter att reda ut vad som skedde och varför, och inte tagit de möjligheterna.”

Nu krävs det ytterligare centerpartiets stöd för att fälla socialförsäkringsministern.

För Ann-Marie Begler blir det här någon form av upprättelse och de socialliberala får också svar.

Vad är det som Annika Strandhäll gjort fel?

Klassiskt handlar det om att Ann-Marie Begler gjorde exakt som hon blev tillsagd men när protesterna från de lidande som Aftonbladet rapporterade flitigt om, då backade socialförsäkringsministern från kraven lagom innan valet 2018 plus att hon skyllde besluten helt på generaldirektör Ann-Marie Begler.

Frågan är då varför direktiven blev så hårda och att LSS-omsorgen brister blev tydliga i varenda svenska kommun. På S-kongressen i Eskilstuna var frågan känslig där SSU klagade högt över trampade tår. Psykisk sjuka blev också den viktigaste valfrågan för region Sörmland inför valet.

Idag utgör socialförsäkringsfrågan knappt en procent av statens budget och det senaste förslaget är en ökning på 200-300 miljoner kronor för att hjälpa de värst drabbade och de i störst behov av hjälp.

Eftersom moderaterna väcker misstroendevotum är frågan på sätt och vis ägd av dem.

Statsvetaren Jenny Madestam tror att Annika Strandhäll måste avgå och att det handlar om Stefan Löfvens nära relationer med statsråden, som jag i sin tur tror bottnar i synen på ledarskap: Här krockar den fackliga mer platta med det hierarkiskt statliga.

Naturligtvis är det tråkigt. Det här är ovanligt beskt för Stefan Löfven, samtidigt var det att vänta med tanke på Bengtzboe som helt tog luften ur moderaterna inför EU-valet.